След като на 10 декември миналата година „Утро“ би тревога, че пореден русенски паметник - този на русофилите на входа в града откъм Варна, е превърнат в бунище, картината там сега е коренно променена. 
Няма нито една паркирана кола на мраморните плочки, които оформят площадката пред монумента. Боклуците, които в края на миналата година бяха натрупани в несметни количества, вече са прибрани и само тук-таме се забелязва някое пластмасово шише, очевидно метнато по инерция от преминаващи. 
Изразителните съобщения с големи букви кой кого и колко обича, които преди два месеца се кипреха върху самия постамент на паметника, вече са почти заличени, като е направено възможното повърхността на скулптурната композиция да бъде почистена. 
Нещо повече - покритото с мраморни плочи пространство около паметника е оградено с колчета с нови-новенички синджири, които недвусмислено показват, че мястото не е нито паркинг, нито празна поляна, а е площ, която има съвършено друго предназначение. 
От общината уточниха, че разчистването и облагородяването е извършено от работниците на общинското предприятие „Комунални дейности“. Те са били изпратени там, след като зам.-кметът Димитър Недев лично е отишъл да види нелицеприятната картина на историческото място, за която през миналия декември разказа „Утро“.