Пожар унищожи апартамент и изправи на нокти обитателите на вх.Г в блок „Берое“ в кв.“Здравец Изток“ вчера след 7 часа сутринта. Жилището на петия етаж било пълно с велпапе и всякакви хартии, които толкова бързо пламнали и огънят се разраснал, че собственикът и негов гостенин не успели да го загасят с вода, обгазили се и паднали в несвяст на пода. Двамата са откарани в болница „Канев“ от Спешна помощ в критично състояние и са настанени в Интензивно отделение на изкуствено дишане, животът им е в опасност. Всичките 24 жилища във входа са обгазени, а трите апартамента под опожарения са подгизнали от водата, с която огнеборците са гасили пламъците.
Апартаментът се обитава от мъж на около 65 години, който е клошар, казаха пред „Утро“ жители във входа. През деня той събирал кашони и хартии, предавал ги за вторични суровини, а вечер на гости му идвали брадясали и неумити съратници, с които пиели до призори и често се стигало до скандали и побоища. Съседите възмутено разказаха, че в банята липсва тоалетна чиния и клошарят и гостите му ходели по малка нужда на плочките в сервизното помещение, а по голяма - в коридора или в градинката пред блока. 
„Това се случва от три години насам, откакто майка му отиде да живее при дъщеря си в съседно до Русе село. Синът му пък изобщо не се интересува от баща си и той всяка вечер прави оргии в жилището си. Съседи от входа постоянно се обаждат във Второ РПУ, полицаите идват, прекратяват запоите, пишат му предупредителни протоколи, но на следващата вечер олелиите се повтарят. Преди време написахме няколко писма до общината за изселване на този пияница, защото ни умириса блока с вонята си, но никой не предприе никакви мерки. И ето до какво се стигна. От пожара неговото жилище е унищожено, но и нашите се нуждаят от големи ремонти“, разказа съсед от шестия етаж, чието жилище се е напълнило с въглероден двуокис.
По предварителни данни пожарът е причинен от оставена на малката масичка в хола свещ, с която собственикът си светел, тъй като токът в апартамента бил прекъснат заради неплатени сметки. Не се изключва вероятността огънят да е тръгнал от незагасена цигара след поредния запой, продължил до вчера призори. Точната причина ще открият пожарникарите след задълбочен оглед в опожареното жилище.