64 паралелки с общо 1664 места - това е предложението на Министерството на образованието и науката за Русенска област за приема на ученици в осми клас за учебната 2020/2021 година. Това стана ясно от презентацията на началника на Регионалното управление на образованието Росица Георгиева пред областната комисия по заетост, в която участват представители на работодателите. 
За тези 1664 места се очаква да кандидатстват максимум 1622 момичета и момчета, които ще завършат 7 клас в областта. 
Всъщност, това е бройката на седмокласниците във всички училища в Русенско към 1 декември 2019 г. Преди началото на учебната година статистиката на РУО сочеше, че бройката е 1660, но преброяването непосредствено след 15 септември показало, че реално в 7 клас са влезли 1636. В момента тече третата кампания за преброяване и е много вероятно бройката 1622 също да намалее, коментира за „Утро“ Росица Георгиева. 
Тя уточни, че фактически за местата в бъдещите осми класове със сигурност ще кандидатстват по-малко деца. От 1622-мата седмокласници 47 са в Националното училище по изкуствата, а 42 - в Спортното училище. А практиката показва, че от тези две учебни заведения единици решават да сменят избраното още в първи клас училище, което отговаря на техните дарби и интереси, каза Георгиева. 
Въпреки това тя няма сериозни притеснения за реализирането на приема в гимназиите. Притесненията й са повече заради „стопяването“ на броя деца. Особено на фона на други области, съпоставими и като население, и като размер с Русенска. Във Велико Търново седмокласниците са 1798, с 37 повече от миналата година, там ще направят прием в 77 паралелки, което е с 13 повече от русенските, каза началникът на РУО. Тя направи този коментар във връзка с факта, че в последните години масово седмокласниците от община Ценово /сега те са 31/ отиват да учат в Свищов.  
Все пак Георгиева е убедена, че 64-те паралелки в училищата в Русенска област ще бъдат сформирани. Макар и част от тях да са в графата „с недостиг“ /с възможност да работят с минимум 12 ученици/ и „защитени специалности“ /минимум 9 ученици/. Приемът ще се осъществи в 55 гимназии в Русе и в 9 в останалите общини. Русенските пък ще се разпределят на 22 профилирани и 33 професионални. 
В част от гимназиите обявяват прием за нови професии и специалности. В ПГ по селско стопанство в Образцов чифлик ще обучават специалисти по технологичен и микробиологичен контрол в химическите производства. В ПГ по транспорт ще подготвят спецове по локомотиви и вагони, в ПГ по механотехника - по електрически превозни средства, а в ПГ „Атанас Буров“ - капацитети по измервателна и организационна техника. Нова специалност е поискало и средно училище „Васил Левски“ - „Икономическо развитие“ с китайски или японски. 
Комисията по заетост, заседанието на която ръководи зам.областният управител Валентин Колев, вчера гласува предложения план-прием. До 1 март той трябва да бъде изпратен на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев за одобрение и заверка.