Президентът Румен Радев ще влезе в тържествен час по Русезнание в училище „Йордан Йовков“. Часът по история на Русе ще проведат ученици от трети и пети клас, които подготвят темата за освобождението на града от турско робство, разказа класната на третокласниците Вергилия Грънчарова. 
Ние бяхме изпратили покана до президента Радев да го посрещнем в нашите родолюбиви часове, като се надявахме това да стане през месец май, разказа Грънчарова. Но в началото на януари получихме отговор, че държавният глава ще откликне на нашата покана сега, когато идва, за да участва в тържествата за освобождението на Русе, добави педагожката. Децата много се вълнуват, те още са под впечатлението от емоционалната среща в час по Русезнание с вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, която миналата година премина много сърдечно, каза Грънчарова. 
Президентът Румен Радев ще вземе участие в празненствата по повод 142-ата годишнина от посрещането в Русе на генерал Едуард Тотлебен, комуто турският Селим паша предава сабята си. Възстановката на тази церемония ще започне в 11 ч на площада пред катедралния храм „Св.Троица“, а след това от 11.30 ч пред Паметника на свободата ще бъде отслужен тържествен молебен и ще бъдат поднесени венци и цветя.