Министерството на образованието на САЩ започна разследване на университетите в Харвард и Йейл, защото не са предоставили информация за подаръци от чужди държави и договорите си с тях.

През ноември 2019 г. беше съобщено, че Министерството на образованието на САЩ изисква Масачузетският технологичен институт и Университета в Мериленд да предоставят данни за контактите си с Русия и Китай.

“Министерството на образованието на САЩ обяви днес, че е започнало разследване на университетите в Харвард и Йейл, след като висшите учебни заведения от Бръшляновата лига са отчели стотици милиони долари чуждестранни подаръци и договори”, съобщи министерството.

В изявление на ведомството се казва, че Йейл не е отчел подаръци и договори на стойност най-малко 375 милиона долара, съобщава РИА Новости.

Що се отнася до университета в Харвард, Министерството на образованието на САЩ поиска висшето учебно заведение да предостави данни „за подаръци и договори от Китай, Катар, Русия, Саудитска Арабия и Иран“. Отбелязва се, че министерството иска да получи информация за контакти с фондация „Сколково“, „Лаборатория Касперски“ и „Huawei“.

Министерството заяви, че се притеснява, че Харвардският университет не е предоставил информация за всички подаръци и договори.