По настояване на румънските железници Национална компания „Железопътна инфраструктура“ ще извърши капитален ремонт на жп участъка Русе-Горна Оряховица. 120-километровият участък ще се раздели на лотове, след което ще се обявят процедури за избор на изпълнители.
Жп линията Русе-Горна Оряховица отдавна има нужда от капитален ремонт, тъй като през последните три десетилетия там са правени само поддържащи и средни ремонти, поради което пък скоростта на влаковете е под проектната. Сега обаче румънските железници CFR настояват пред БДЖ за пускане на директен влак Букурещ-Велико Търново, който да обслужва поне част от огромния пътникопоток от туристи от северната ни съседка към старата българска столица. Румънците проявяват особено силен интерес към нашите забележителности, които в един период от историята са били общи и за двете държави. Те са и сред най-многото чуждестранни посетители на нашите манастири.
Поради това не само през лятото, но и през зимата от Русе към Велико Търново се проточват километрични колони румънски коли, които правят още по-опасен „Пътя на смъртта“. Съществуващият от години директен влак Букурещ-Русе-София явно не е удобен за румънските туристи поради факта, че спира на Горна Оряховица, откъдето трябва да се придвижват до Велико Търново с автобуси или таксита, което не е удобно за хора с багаж.
Букурещ вече съобщи, че обявява процедура за модернизирането на 62-километровия жп участък Букурещ-Гюргево, на обща стойност 196 млн. евро. След рехабилитацията на двете жп линии вече ще може да се пусне и директен сезонен влак Букурещ-Велико Търново, който с голяма вероятност ще е пълен през летния сезон.