До месец в Бяла, Русенско, ще заработи новоизградена фотоволтаична централа на плевенската фирма „Габровница 58“ ЕООД. Тя е проектирана и построена със съдействието на специалистите по енергийна ефективност на „Енерго-про Енергийни услуги“ и се очаква да бъде поставена под напрежение до няколко седмици.
Мощността на централата е 29,9 kWp, което означава приблизително годишно производство на 40 934 kWh. Използвани са 105 панела на площ от 175 кв. метра. Произведената енергия Габровница 58 предвижда да е за продажба по преференциална цена. Очакванията са инвестираните средства да се възвърнат в рамките на 7 години.
„Габровница 58“ е създадена през 2011 г. с цел да развива разнородна дейност, която в последните години е насочена главно към търговия с нетвърди горива. „Фирмата ни не е голяма, но взехме решение да инвестираме в наша собствена централа. Възложихме проекта на „Енерго-про Енергийни услуги“, тъй като имаме пълно доверие на експертите им в областта на енергийната ефективност“, коментира управителят Наско Бончев.
„Енерго-про Енергийни услуги“ е лицензиран консултант по енергийна ефективност за извършване на енергийни обследвания на промишлени системи и сгради. В рамките на своята програма „Енергийна ефективност“ компанията реализира проекти за постигане на реална оптимизация на енергийните разходи при индустриални, търговски и битови потребители. Чрез своите собствени експерти и в  партньорство с утвърдени доставчици и производители фирмата предлага на клиентите си енергоспестяващо осветление, фотоволтаични инсталации, климатични системи, термопомпи, системи за енергиен мониторинг и управление на консумацията на електроенергия, енергоспестяващи електроуреди, както и различни специализирани услуги и консултации.
Това е вторият такъв проект, който се реализира в областта за последните три месеца. През ноември миналата година за своя фотоволтаична централа с мощност 195 kWp обяви и русенският производител на чорапи „Делта текстил“. Тя се изгражда от „ЧЕЗ Еско“ и ще бъде въведена в експлотация през април. С поскъпването на електроенергията за бизнеса, подобни проекти вероятно ще продължават да се множат.