Русенци масово си вадят Персонален идентификационен код /ПИК/ от НАП и изчакват да проверят какви възнаграждения са обявени от работодателите им, преди да подадат данъчните си декларации. Това показват резултатите от първия месец на данъчната кампания, отчитат от регионалния офис на приходната агенция. От 10 януари до 10 февруари 2020 г. са получени 550 годишни данъчни декларации, които са почти 3 пъти по-малко от същия период на 2019 г. и са подадени предимно от наемодатели. 
Справката за изплатените възнаграждения трябва да се подаде от всички работодатели в НАП до 28 февруари и до момента в русенския офис вече са получени 1060. С информацията от нея след 1 март Агенцията ще предостави на клиентите си попълнени електронни декларации, които те трябва да проверят, да допълнят с данни за други доходи, ако имат такива, да потвърдят верността на декларираното със своя ПИК и пак с него да го изпратят по електронен път до НАП. За да ползват и 5% данъчно облекчение, трябва да внесат дължимия налог до 31 март, но при условие, че нямат неплатени публични взимания. 
Докато изчакват тези нови облекчения при подаването на декларациите, русенци активно си вземат ПИК в офиса на агенцията и през отминалия месец нови 814 данъкоплатци са го получили безплатно и безсрочно. Досега за региона са издадени близо 40 000 броя. От НАП призовават да се подменят паролите за издадени по-рано кодове, тъй като данните за тях може да са изтекли при хакерската атака срещу НАП от миналата година.