Абсолютен прецедент влезе в историята на Окръжния съд, след като младши автоконтрольор в КАТ вчера бе отстранен от длъжност до приключване на досъдебното производство срещу него за предлагане на подкуп на колежка. Досега катаджии са били подсъдими за искане на „почерпки“ от шофьори, а напоследък често са призовавани като свидетели за опити да бъдат подкупени. Дело за предлагане на подкуп от полицай в Русе обаче никога не е гледано, посочиха пред „Утро“ от прокуратурата.
Искането за налагане на мярката срещу служителя в сектор „Пътна полиция“ Ангел Колев поиска прокурор, който наблюдава образуваното производство от август миналата година. То е образувано, след като около месец по-рано екип на КАТ залавя много пиян шофьор зад волана в Русе. Той обаче отказва да си даде книжката и да бъде тестван с дрегер, за което са му съставени два акта. В такива случаи законът предвижда отнемане на книжката за две години и налагане на 2000 лева глоба. 
Според обвинението, на 1, 2 и 3 август Колев помолил деловодителката в КАТ да впише грешни данни в наказателното постановление на прегрешилия шофьор, за да се осигури падането му в съда като документ с невярни данни. Първите два пъти момичето отказало, а третия път катаджията й предложил от 1000 до 5000 лева - колкото тя определи, твърди още прокуратурата. Това също не мотивирало служителката и случаят стигнал до ръководството на Областната дирекция на МВР, което уведомило прокуратурата. Така започва събирането на доказателства по сигнала за предлагане на подкуп от униформен на длъжностно лице в КАТ.
Вчера обвинението посочи пред съда, че срещу Ангел Колев в Районния съд тече дело за умишлено повреждане на служебен автомобил на КАТ, за да не излезе да патрулира по улиците на Русе, като се твърди, че това е направено заради поставената в него камера срещу корупция. Друго негово провинение е обида на бившия началник на КАТ Румен Кръстев, за което е осъден на 300 лева. 
Тези доказателства срещу работата на пътния полицай, както и фактът, че ако е на работа, може да влезе в информационната система на МВР и да извърши други престъпления, ми дават основание да поискам отстраняването му от длъжност, аргументира се прокурорът. 
След кратко съвещание съдът се съобрази с искането. Отделно му бяха наложени парична гаранция от 1000 лева и забрана да напуска страната.