Специализирания наказателен съд гледа искането на прокуратура за налагането на “постоянен арест” на двама членове на Комисията по хазарта, които са обвинени, че са участвали в организирана престъпна група, ръководена от бизнесмена Васил Божков.

Единият от тях е началникът на отдел “Контролна дейност” в Комисията Тодор Марков, който е настоящ член на комисията, а другият е Пламен Георгиев, който е работил в нея като понастоящем работи в счетоводна фирма. Двамата са привлечени и обвинени, че са участвали в организирана престъпна група, ръководена от бизнесмена Васил Божков, който се укрива в страна от ОАЕ.

В зала Тодор Марков съобщи, че ако исканата от съда мярка бъде приета, има риск за здравето и живота на баща му, който наскоро е получил инсулт.

По думите на прокурора Венцислав Фердинандов има опасност лицата да извършат ново престъпление.

“Престъплението, в което са обвинени, е тежко и умишлено, и предвижда наказание – лишаване от свобода за повече от 5 г.”, каза в зала прокурорът и уточни, че те са обвинени в престъпление по служба и участие в организирана престъпна група.

Той посочи, че към момента няма опасност те да се укрият с оглед на тяхната работна заетост, но приемането на мярката е наложително, тъй като могат да повлияят на свидетели, а и са налице достатъчно доказателства. Също така са разпитани и над 25 свидетели, от които на 8 са повдигнати обвинения.

Двамата обвиняеми са депозирали молби до съда, че не желаят да бъдат снимани.