Ние сме готови да се борим с корупцията, да назоваваме лицата, които участват в корупционни практики. Искаме да се уверим, че хората са наясно, че САЩ застава твърдо и уверено в подкрепа на доброто управление, прозрачността и отговорността и ролята, която лицата, заемащи публични длъжности, играят за гарантирането на доброто управление.

Това заявява в интервю за „Свободна Европа” заместник помощник държавен секретар за Европа и Евразия Матю Палмър.

На въпрос дали са предоставили на българските власти повече конкретна информация по случая с уличения в сериозна корупция съдия от Специализирания наказателен съд Андон Миталов, на когото САЩ наложи забрана за влизане в страната, Палмър каза: В готовност сме да предоставим данни на компетентните български власти, когато това е необходимо.

БГНЕС припомня, че миналата седмица САЩ наложи забрана за влизане в страната на съдията, който в края на миналата година разреши на обвинения в шпионаж Николай Малинов да пътува до Русия, за да получи награда от президента Путин, при положение, че има забрана за напускането на България. САЩ наложиха забрана и на семейството на Миталов. От Държавния департамент съобщиха, че има достоверна информация, че Миталов е участвал, директно или индиректно, в сериозна корупция в качеството си на съдия от Специализирания наказателен съд. Тази корупция подкопава върховенството на закона и демократичните институции в България.

В понеделник американският посланик у нас Херо Мустафа съобщи, че името на Миталов е първото, но не и последното и ще има още лица, които ще получат забрана за влизане на територията на Щатите заради корупционни действия.