2020 година за Националното училище по изкуствата „Проф.Веселин Стоянов“ преминава под знака на 60-годишния юбилей. Всъщност, посвещенията на тази празнична годишнина вече започнаха още от началото на учебната година. Още първият учебен ден на 16 септември заяви юбилейното настроение като доминанта в работата на всички в НУИ. А в част от проявите, посветени на шестте десетилетия, вече се включиха звездни имена - пианистката Мария Принц и флейтистът Георги Спасов с майсторски класове, виртуозите Светлин Русев и Евгени Божанов с концерт, семинарът „Китарна клиника“, който за първи път проведоха в Русе други двама възпитаници на Музикалното училище - китаристите Антони Рикев и Радослав Славчев. 
Само преди дни известната диригентка Ваня Монева и съоснователка на прочутия български хор „Космически гласове“ направи майсторски клас по народно пеене.  
Ваня Монева, която е и майка на поп певицата Мария Илиева, е завършила пиано в Музикалното
училище в Русе, припомня директорката на Националното училище по изкуствата Мария Дуканова. Тя разказва какво предстои в богатия афиш на НУИ, посветен на юбилейната година.
Със сигурност интересът на русенската културна публика ще бъде привлечен от концерта „Soli dueti“, в който ще вземат участие други възпитаници на легендарното арт училище. Сред тях са Силвана Петкова, Надежда Андреева, Пламена Величкова, Велизар Проданов и Здравко Саралиев. Продукцията е съвместна на нашето училище и на Русенската опера, което е напълно естествено - нали точно нашите ученици по-късно се вливат в оркестъра, солистичния екип, балета и хора на операта, казва директорката на НУИ. 
През февруари предстои също концертът „Джаз в училище...“, в който ще участват Антони Рикев, Радослав Славчев, Александър Славчев, Николай Кръстев, Светослав Неделчев-Козмо, Веселин Кехайов, Лазар Бенов, „The Rock“. А от 25 до 28 февруари ще тече финалният етап на общоучилищния конкурс, който, естествено, носи
енигматичното заглавие... „60“! 
В него младите таланти ще покажат дарби в различните изкуства - музика, литература, класически танц, български танци, пеене и изобразително изкуство. На 28 февруари в зала „Русе“ ще бъдат обявени отличените в конкурса - това ще стане на голям пъстър концерт. 
Пак зала „Русе“ ще бъде територия на клавирния фестивал „Gradus ad Parnassum“ от 5 до 7 март. На 5 март от 18 ч насловът е „Българска музика“, тя ще бъде изпълнена от настоящи и бивши ученици, които сега са студенти. На 6 март пак от 18 ч ученици и техни учители  ще представят музикалното творчество „От барока до наши дни“, а на 7 март от 11 ч е концертът „Имена от бъдещето“ с най-изявени ученици от НУИ. 
От 10 до 17 март момичетата и момчетата от специалност „Рекламна графика“ ще покажат в Художествената галерия как според тях трябва да изглежда съвременният рекламен плакат. Пак в галерията на 14 март ще бъде открита изложбата 
„И оставАт следи... и следи оставЯт“
Това е и експозицията, която е традиционна за съпътстващите събития в международния фестивал „Мартенски музикални дни“ - в нея ще представят свои творби ученици от НУИ от различни поколения. Те ще  покажат какво са постигнали в областите, в които са се реализирали като професионалисти в България и по света - живопис, графика, илюстрация, стенопис, живопис, скулптура, мода, бижута, дизайн, пърформанс, фотография. За 50-ата ни годишнина направихме изложба, в която се включиха бивши и настоящи ученици и учители - сега сме решили да дадем думата само на бивши ученици, коментира Мария Дуканова. 
На 23 март, отново в рамките на „Мартенски музикални дни“, концерт ще събере от страната и от чужбина ученици на виолиста Георги Найденов, оставил светла диря в русенското музикално изкуство. А на 26 и 29 март са двата концерта на Фестивалния оркестър, съставен от възпитаници на НУИ, които вече за десета година ще пристигнат от близки и далечни държави и градове, за да изпълнят заедно със съученици и колеги от Русе една
звучна и емоционална поанта на 60-годишнините и на своето училище, и на фестивала
Юбилейният маратон продължава и през следващите месеци. На 8 април програмата предвижда юбилеен спектакъл „Живи корени“ с участието на завършили и сегашни ученици от специалностите „Народно пеене“ и „Български танци“. Два дни по-късно оперният спектакъл „Трубадур“ - една от най-красивите творби на Джузепе Верди, ще включи като солисти възпитаници на Музикалното училище от различни випуски. Пак в операта на 11 април ще се представят завършилите балетните паралелки - засега все още се уточнява кое ще бъде заглавието на спектакъла, в който те ще покажат своето изкуство. На 23 април, когато е и традиционната дата на патронния празник на НУИ, в Доходното здание ще се състои големият празничен спектакъл „60“, който се очаква да представлява 
пъстър и стилен коктейл от най-доброто и най-впечатляващото
на което са способни всички ученици от всички специалности в Училището по изкуствата. Това ще бъде една пъстра панорама на всичко, което изучават и от което се вдъхновяват децата и младежите, които учат при нас, уточнява Дуканова. 
През май и юни предстоят още няколко интересни събития. На 16 май очакваме в концерт на Русенската филхармония да се включат двама наши именити възпитаници - пианистът Илия Радославов, който специално ще си дойде за случая от САЩ, където живее, и флейтистът Димитър Димитров, който в момента е студент в Музикалната академия в София, добавя директорката на НУИ. Радославов ще направи и майсторски клас по пиано от 27 до 29 май. Друга випускничка на училището ще пристигне от Канада, за да поздрави преподавателите и съучениците си - Милена Трифонова ще изнесе клавирен концерт на 24 юни. А на 27 юни красив финал на празничните чествания ще постави оперната гала „Мост между поколенията“, която ще бъде съвместна продукция на училището с Русенската опера.