Критики, обвинения в популизъм, метафори, становища, препоръки, предложения, на моменти нажежени страсти, на моменти шеги - така премина близо 4-часовата дискусия за приемането на бюджета за 2020 година. На извънредната вчерашна сесия беше приет първият бюджет за мандата на кмета Пенчо Милков, който е в размер на над 135 милиона лева - с 2% по-малко в сравнение с предходната година. Най-важният финансов документ беше гласуван с 30 гласа „за“, 1 „против“ и 17 „въздържал се“.

Дискусията започна с предложението на Диана Ласонина от БСП, която поиска да се създаде фонд граждански инициативи, като в бюджета да се заделят 50 000 лева. Така гражданите ще имат възможност да кандидатстват с микропроекти, като например за засаждане на дървета, поставяне на къщички за книги, за птици и хранилки, монтиране на пейки и други подобни. Целта е да се създадат по-добри условия за живот. Кметът Пенчо Милков посочи, че сумата от 50 000 лева е нереалистична, но половината от тях могат да се осигурят в частта за озеленяване. Това всъщност бе едно от двете предложения, което заедно с това на „Демократична България“ за закупуване на климатик на дружеството на художниците на „Борисова“, бяха приети след продължителна дискусия.
Всички предложения на ГЕРБ бяха отхвърлени. А те бяха за завишаване на субсидията на кукления театър от 18 на 50 хил лева, на субсидията на операта от 150 на 250 хил. лв., за увеличението на програма спорт от 500 на 630 хил. лв. и за повишаване на разходите за храна на ден в детските градини на 3 лева. Отхвърлено беше и предложението на Митко Кунчев от „Демократична България“ от бюджета да се заделят 63 000 лева за обучения по роботика на учениците от 3 до 7 клас. 
Изненадващо след обедната почивка Светлозар Симеонов от ГЕРБ поиска промяна в размера на възнаграждението на председателя на общинския съвет Иво Пазарджиев, като вместо сегашните 90% от заплатата на кмета те вече да са 80%. По този начин ще се намалят и заплатите на общинските съветници, които са процент от възнаграждението на техния председател и така ще се спестят около 55-60 хил. лева, които да се използват за увеличение на заплатите в общинските предприятия. 
Очаквано обаче предложението не беше прието, като първи против него се обяви Владо Владов от ВМРО с думите, че безплатен обяд няма. Всички председатели имат отговорност, равна на кмета и администрацията, като това няма да утежни бюджета, каза той. Неговата колежка Росица Георгива сподели, че е искрено изненадана от предложението и беше категорична, че промяна в правилника не се прави на сесия за бюджет. „Необходимо е мотивирано да се посочи с конкретни показатели защо да се намали възнаграждението. Това е популизъм. Задачите на председателя на общинския съвет не са никак малко. Възнаграждението е достойно, а с вашето предложение вие омаловажавате работата му. Всички съветници заслужават своето възнаграждение“, каза Георгиева. 
А иначе преди да се стигне до почивката, не липсваха и похвали към бюджета. 
Луиза Попова от ВМРО го определи като консервативен, реалистичен и балансиран. Тя обърна внимание на общинските предприятия, като настоя да се подобри управлението в „Обреден дом“ и допълни, че то е най-зле управляваното предприятие. Попова повдигна отново темата с обособяването на парцел за загробване на домашни животни.
Дауд Ибрям от ДПС също определи бюджета като балансиран и заяви, че тяхната група ще го подкрепи. 
Ще се оптимизира управлението във всички общински предприятия, увери кметът Пенчо Милков, а по отношение на парцела каза, че ще се направи проверка. 
Дейността на общинските предприятия „Паркстрой“ и „Комунални дейности“ беше засегната на няколко пъти в дискусията, като стана ясно, че идеята на общината е да се закупи техника, за да може те сами да изпълняват дейностите и ремонтите. 
От името на „Демократична България“ Митко Кунчев каза, че ще подкрепят бюджета, като поиска текущо почистване и дезинфекция на всички детски площадки и пясъчниците. Кметът посочи, че за поддръжката на детските площадки са предвидени 100 хил. лева и също отбеляза, че пясъчниците са в нехигиенично състояние, като на тези в детските градини ще се поставят покривала, а на останалите периодично 2-3 пъти в годината ще се подменя пясъкът. Що се отнася до обучението по роботика, той посочи, че в бюджета са осигурени средства за пет нови робота, които може да отидат в Центъра за ученическо научно и техническо творчество, а при желание на училищата администрацията ще ги подкрепи. 
Дружеството на художниците и деятелите на културата ще усетят подкрепата, увери Милков, като допълни, че при посещения на гости в общината ще се купуват и подаряват картини от различни художници. 
В дискусията не липсваха и критики, които дойдоха от ГЕРБ и СДС, като една от тях беше, че се гласува бюджет с намалена рамка. 
Бюджет без идея, план, страхлив и изпълнен с управленска немощ. Русе няма за приоритети малките населени места, кварталите, спорт. Няма я визията, посоката. Време е Русе да бъде смел. Не му отива такъв предпазлив бюджет, категоричен бе Станимир Станчев от СДС. 
Що се отнася до намалената рамка на бюджета, Пенчо Милков направи емоционално изказване: 
„Благодарение на това осемгодишно управление общината има едни чугунени обувки на левия и десния крак. И това са отчисленията за отпадъци, които тази година са 4,5 млн лева - повече от 10% от местните приходи в размер на 43 млн. лева отиват по сметката на РИОСВ. Защото осем години нищо не е направено, за да се сепарират отпадъците и след това да се третират, така че на сметището да не постъпват отпадъци. Чакахме пет години изграждане на сепаратор. Сепаратор има, договор има, но сепариране няма. Отчисления обаче има. И те са чугунените обувки на общината. Затова всички добри идеи могат да се реализират тогава, когато направим така, че да събуем чугунените обувки“, каза Милков. 
Той посочи, че миналата година е гласуван бюджет с очаквани приходи от 138 млн лева. „В края на ноември приходите са само 109 млн. Сегашният бюджет е абсолютно реалистичен. В него няма скрити приходи. Ние не крием приходи, за да можем в края на годината всички да казаме, че са завишени приходите. Ето това е наследство и сега всички заедно ще трябва да мислим как да го променим“, допълни още кметът. 
В крайна сметка след 4-часовата дискусия бюджетът беше приет с ръкопляскания от част от съветниците.