„Ако има желание за поддържане на определени нива на сива икономика, и има неразбиране по философията на Наредбата за касовите апарати, то трябва да започнем изцяло наново с нея“. С тези думи министърът на финансите Владислав Горанов се обърна към противници на новата Наредба за касовите апарати на извънредна среща в Министерския съвет.

„Иска ми се днес да очертаем принципите на рамката, но ако не намерим разбиране, трябва да започнем отначало. Ако всички целим по-справедлива икономическа среда, ще ни е по-лесно да продължим. Голяма част от въпросите, които се чуват в публичната среда, се дължат на неразбиране. Има и частна съпротива срещу Наредбата, като някои имат притеснения и я използват като смокинов лист за грешния модел за правене на бизнес, затова и протестират“, укочни Горанов.

„Имаме необходимост справедливостта да доминира във всяка една сфера на обществения живот, и трябва да се стремим да постигнем съгласие около философията на Наредбата. Имаме достатъчно време да започнем да ги решаваме. „Наредба Н-18“ касае по-справедливо отношение при правенето на бизнес – да се събират повече приходи при ниска данъчна тежест е единственият шанс на министъра на финансите да осигури на държавата добра финасово разпределителна роля. Тоест, искаме да сме солидарни в разходите, но имаме либерален подход към приходите – не е справедливо това. Упреците, че целим силово налагане на определени модели, не са верни, и това не е нашата цел“, допълни Горанов.

Годишно половин милиард лева приходи за бюджета се укриват през касови плащания и Интернет. Така нивото на сивата икономика в България двойно по-висока спрямо западноевропейските държави, уточни министърът.

Той припомни, че по промените в наредба Н-18 се работи от 2018 година.

Десетки хиляди търговци вече работят съгласно новите изисквания на Наредба Н-18. За близо 2 години НАП проведе над 300 срещи с различни браншове. Това заяви изпълнителният директор на приходната агенция Галя Димитрова по време на срещата.

До момента НАП е прегледала 900 софтуера за управление на продажбите, които са преминали процедурата на преглед. В процес на вписване са още 130.

„Промените в наредбата са единственият начин да се преборим с нелоялната конкуренция и сивата икономика. Поправките са в интерес на всички,които спазват закона“, заяви Димитрова и определи срещите като ползотворни и стъпка напред в съвместния диалог.

„Ние считаме, че нашата идея за ограничаване на сивата икономика среща разбиране от огромната част от търговците“, отбеляза директорът на НАП.

БГНЕС припомня, че това е поредната среща в голям формат по спорните текстове. Последната се проведе в края на януари в Министерството на финансите. Тогава страните се договориха за 6-месечен гратисен период.
След продължили над 2-часа разговори хотелиерският и ресторантьорският бизнес обявиха, че са доволни и отлагат планираните протести. Въпреки обещанието още на другия ден някои от тях излязоха пред парламента.