Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) публикува писма на командира на Военновъздушните сили ген. Цанко Стойков, в отговор на отправени до него искания за представяне на информация. Те са били изпратени в хода на производство за установяване на конфликт на интереси, съобщиха от комисията.

От там посочват, че по повод съобщение до медиите на Министерство на отбраната от 07.02.2020 г., с докладна записка на началника на отбраната „във връзка с изнесената в публичното пространство информация, касаеща командира на ВВС относно проверка от КПКОНПИ“, пресцентърът на Комисията публикува писма на ген. Цанко Стойков, в отговор на отправени до него искания за представяне на информация, на основание чл. 72 ЗПКОНПИ. Исканията са били изпратени в хода на производство за установяване на конфликт на интереси”.

В петък от военното ведомство съобщиха, че във връзка с изнесената публично информация, относно проверка на КПКОНПИ за командира на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев извърши проверка по нареждане на министъра на отбраната Красимир Каракачанов.

В доклада на началника на отбраната генерал Андрей Боцев, който е и пряк началник на командира на ВВС, не се съдържа предложение за налагане на административно наказание на генерал-майор Цанко Стойков, казаха от МО.