Петима рокери от Русе бяха сред хилядите поклонници на високите скорости и ревящите мотори, които се събраха в Москва от различни краища на земното кълбо за рождения ден на водача на байк-групировката „Нощни вълци“, наричани още Вълците на Путин заради публичната подкрепа, която получават от руския президент и цялата руска държава. По традиция рожденият ден на 19 януари на Александър Залдостанов, известен в Русия и сред рокерските среди по света като Александър Хирурга, се превръща в грандиозен купон и в повод поклонниците на ревящите мощни машини да се видят, да обменят мисли и идеи, а и просто да си пообщуват със себеподобни - онези, за които казват, че 
половината от кръвта им всъщност е... бензин! 
Петимата русенци, които участваха в това, по думите им, невероятно силно изживяване, всъщност са били в Москва заедно с още 11 човека от софийската група на Нощните вълци. В България в момента има три такива общности: нашата, която е софийската, и още две в Кюстендил и във Варна, обясняват момчетата с кожените елеци. 
След обсъждане русенци решили, че Нощните вълци на Хирурга им импонират най-много, и потърсили връзка с тях. От Москва ни отговориха, като ни посочиха техните представители в София - и ето, сега вече принадлежим към Вълците, обясняват момчетата. Разбира се, не всички от русенския клуб са участвали в московската среща преди две седмици. Но „емисарите“ на Нощните вълци вече са разказали за всичко, което са видели и преживели сред събратята си в мегаполиса в Русия. 
Наистина се събраха страшно много хора - имаше рокери от Швейцария, от Германия, от Чехия, бяха дошли също
събратя от другия край на земното кълбо - чак от Австралия и от Мексико
разказаха рокерите и в редакцията на „Утро“. Клубът на Нощните вълци в Москва бил празнично украсен - не само за рождения ден на лидера, но и за новогодишните празници /които в Русия се честват два пъти - веднъж на 31 декември срещу 1 януари и още веднъж малко по-късно, когато всички там посрещат шумно и празнично „Старата Нова година“/. Бяха направили грамадна елха от метал - едно внушително съоръжение, което вечерта грейваше с различни светлини и човек трудно можеше да познае от какво е направена „йолочката“, казват русенските „вълци“. 
Много забавления, много музика /впрочем, самият Хирург още от младежките си години е последователен почитател на хард рока!/. И успоредно с това бил представен почти професионално подготвен спектакъл по мотиви от традиционни и широко популярни руски приказки, който, както всяка народна приказка, също съдържал поуки и послания. В приказното представление, което било посрещнато с възторг и от малки, и от големи, присъствали персонажи като Кашчей Безсмъртни, Василиса Премъдра, там бил и задължителният за това време на годината Дядо Мраз, и Снежанка и още какви ли не герои, познати от фолклора. Тази феерична история, която предизвикала и много смях, но и много размисъл, била последвана от 
разнообразни атракции, сред които и скокове с мотори, каскади
но също и танци, музика, миксирана от най-добрите диджеи в Москва. А пиротехническите ефекти бяха наистина изключителни, казват мъжете с кожените елечета, които все още жвеят със спомените от атракциите. 
Това обаче, което на русенци им направило най-силно впечатление, е атмосферата, която царяла в Москва на рокерския купон. Няма напрежение, няма скрити разногласия и дебнене, напротив - цари едно видимо спокойствие и разбирателство, разказаха рокерите. И другото, което определено ги е впечатлило, е топлотата, с която те самите били посрещнати - и в клуба на Нощните вълци, а и навсякъде в огромния мегаполис Москва, където местните хора с радост ги поздравявали, щом разбирали, че са българи.  
В нощта, докато още празненството за рождения ден на Александър Залдостанов не било приключило, в четири часа след полунощ голяма група от Вълците отишли на своя понтон на Москва река, за да отбележат празника Богоявление, който руснаците празнуват по юлианския календар. Отслужена била кратка молитва, в която се включили и български свещеници. А след това 
Хирурга спазил традицията, като се хвърлил в ледените води на реката
преминаваща през руската столица, повтаряйки библейското потапяне в река Йордан, с което първите християни са приемали кръщаването в светата православна вяра. 
Това, което ни допада при Нощните вълци, са именно ценностите, които те изповядват, обясняват русенските рокери след завръщането си от Русия. „Те прокламират православните ценности, искат да запазят този дух и изконните стойности и в днешния свят, където доминират икономическите интереси. Успоредно с това една от централните идеи, които те отстояват, е патриотичното възпитание - при това не чрез плакати и лозунги, а чрез запознаване на децата и младите хора с историята, с истините от миналото“, казват русенци. 
Затова и те си поставят като основна задача да  наблегнат именно върху духовните ценности: православието, славянството, отечеството, семейството. Нали това са нещата, които крепят хората и които оформят смисъла на съществуването, убедени са хората от Русе. Много ни се иска клубовете на мотористите да бъдем онзи глас, който подсеща 
кои са истинските и непреходни стойности за човека
казват от русенската група. 
И продължават: „А освен това искаме да изтръгнем децата и младежите от джиесемите и компютрите, където са забили носове и не виждат нито природата, нито истинското общуване, нито смислените цели. Искаме да приобщим тези, на които ще им харесат високите скорости и моторите въобще, за да могат да излязат сред природата, да я опознаят и да я обикнат. Искаме младите да знаят повече за историята - в това число най-вече за българската история, като например, кой как и защо е освободил България от турско робство... И да могат сами да преценяват с кои други народи сме по-близки и по вяра, и по нагласи“, казват русенските Нощни вълци. 
Не без чувство на гордост разказват те и за мембърското събрание на Нощните вълци в Москва, където  е взето решение софийското отделение, в което са и русенци, да прескочи първата степен в строгата йерархия и да получи категорията „Стремящи се Първа степен“. Имат и още един повод за гордост. Всяко отделение си има наблюдаващ мембър - представител на високите нива в клуба. 
Наблюдаващият мембър на отделението в София е самият Хирург 
Това, откъдето и да го погледнем, си е чест за нас, казват русенци. И не крият, че възприемат своята принадлежност към клуба на Нощните вълци най-вече като отговорност, доверие и израз на споделени ценности. 
Те с въодушевление разкриват част от намеренията си, които в най-скоро време ще станат факт. Като начало ще спазим нашата традиция и ще вземем участие в честванията в Русе в памет на Васил Левски на 19 февруари, за освобождението на Русе на 20 февруари, на Трети март ще поднесем нашия традиционен венец пред Паметника на свободата, ще участваме в деня за памет в чест на загиналите във Втората световна война на 9 май, обясняват те. За последния уикенд на юни готвят грандиозен мотофестивал, за който очакват да пристигнат техни братя от Русия и от други държави. 
А извън тези дати, на които клубът ще се представя публично пред широката русенска общественост, русенските Нощни вълци имат една друга благородна амбиция. Имаме идея около клубния терен да направим една рампа за скейтове - да могат младежите там да се забавляват на воля, обезопасено и без да пречат на никого, казват Вълците. Пак там им се иска да вдигнат и една стена за скално катерене. А на самия плац могат да се карат мотори - Вълците ще учат и ще наблюдават тийнейджърите, за да се спазват всички правила, в това число и тези за безопасност. Имаме идеи, имаме желание - остава да го направим, казват русенските Нощни вълци. И са сигурни, че ще го направят.