Бюджет в застой, при който по отделните дейности не се вижда увеличение. Бюджет, който не показва никакво развитие и в който не е заложено нищо за продължаване и развитие на инфраструктурата в града. Бюджет, който за първи път от години намалява, а досега винаги е бил възходящ. Така определиха проектобюджета на общината за 2020 общинските съветници Бедрос Пехливанян, Йорданка Даневска, Евгени Игнатов и Орлин Дяков на пресконференция вчера, като посочиха и конкретни цифри. 
Миналата година бюджетът е бил 139 милиона, а сега е 135, като обяснението по комисии беше, че е преходен, а администрацията е нова, което не е оправдание. Във всички общини има ръст в бюджетите между 11 и 15%, а в проекта за бюджет на община Русе във всички важни показатели цифрите са надолу, коментираха съветници. Те посочиха, че при близо 60 милиона заложени средства в инвестиционната политика за миналата година сега са едва 49 млн. Капиталовите разходи също са намалени наполовина. 
Когато имаш стратегия и политика, би трябвало да я налагаш, категоричен бе председателят на групата на ГЕРБ в общинския съвет Бедрос Пехливанян, а Орлин Дяков допълни, че розовите сънища от изборите вече минаха. 
Съветниците от ГЕРБ подчертаха, че на фона на намаляващите цифри във всички важни показатели разходите за общинския съвет нарастват драстично. Те казаха, че за тях изненадващо на миналата сесия е била оттеглена точката за заплатите на общинските съветници. 
По темата нямаше мнения, дебат, случи се по непрозрачен начин и не е добре такива процедурни хватки да се прилагат още в началото на мандата, коментира Дяков. 
Съветниците припомниха, че според законовите разпоредби заплатата на общинските съветници е процент от заплатата на техния председател. Както е известно, на миналата сесия заплатата на кмета Пенчо Милков беше увеличена на 2500 лева, като вдигането на възнаграждението се отрази и върху заплатата на председателя Иво Пазарджиев, който вече получава 2250. Така автоматично и заплатата на общинските съветници е вече 675 лева.  
Съветниците от ГЕРБ посочиха, че за миналата година разходите за общинския съвет са били в размер на 415 000 лева, от които са използвани 302 000 лева. За тази година се залагат 521 000 лева, като в тази връзка ще попитат по какъв начин се получава това увеличение. 
На сесията в понеделник групата на ГЕРБ ще направи и няколко предложения. Едно от тях е да се предоставя еднократна помощ от 150-200 лева при раждането на дете, като ще има и определени критерии, сред които средно образование, платени данъци, уседналост. Те отбелязаха, че през миналата година са родени около 2000 деца, като по техните анализи тази еднократна помощ ще обхване между 600 и 700 деца. Другото предложение е за увеличение парите за храна в детските градини от 2,20 на 3 лева. В сферата на културата пък Орлин Дяков ще предложи субсидията за кукления театър да се завиши с 18 000 лева и от 32 000 да стане 50 000 лева. Другото му предложение е субсидията на операта от 100 000 лв. да стане 250 000 лв. 
Спортът беше друг наболял сектор, на който съветниците от ГЕРБ акцентираха. Те отбелязаха, че средствата за спорт са намалели със 130 000 лева, което означава, че общината почти абдикира от спортните събития в Русе. Евгени Игнатов припомни, че в предизборната кампания един от ангажиментите е бил за футбола, а сега не вижда в бюджета стратегия за развитието на този спорт. Напротив, в олимпийска година виждам със 130 000 лева по-малък бюджет за спорт. За масовия спорт, вместо ремонт на 20 детски площадки на година, както беше досега, са заложени само 5, посочи съветникът.