Около половин денонощие продължи борбата с бялата блокада в Русенска област след падналия първи обилен сняг за тази зима. Пътната обстановка в региона бе усложнена заради снегонавявания и преспи от около два метра, но в следобедните часове ситуацията се нормализира. 30 населени места в Русенско останаха без ток или с частично прекъснато електрозахранване през нощта и вчера пообед заради виелицата, а няколко села бяха без вода. Въпреки че екипи на Енергото и ВиК работиха активно по отстраняване на авариите, заради прекъснатите електропроводи и паднали дървета работата им бе затруднена.  

В тази връзка областният управител Галин Григоров поиска съдействие от Министерството на отбраната, като вчера пообед военните се включиха с автомобили и техника, за да бъдат отстранени възможно най-бързо възникналите проблеми по електропреносната мрежа. Няма бедстващи хора в областта, единствено имаше закъсали автомобили с хора на хемодиализа, но екипите на пожарната и пътното поддържане оказаха съдействие. 
Всички пътища в региона останаха затворени дообед за камиони над 12 тона, а по пътя към Разград и Силистра за няколко часа беше спряно и движението на леките автомобили. Пътищата на територията на Русенска област бяха почистени, но съседните области се забавиха заради снегонавявания. Частично имаше забавяне в трафика заради неправилни маневри, както и заради опити на шофьори да преминат по пътищата без вериги или с износени гуми.
В областта затворени за часове бяха и пътищата Червена вода-Семерджиево, Писанец-Ветово, Обретеник-Ценово. Причината за затрудненото снегопочистване бе силният снеговалеж и вятър. Част от населените места бяха блокирани заради затворени пътища, като причината бяха пътни инциденти и закъсали превозни средства. Сред тях бяха пътищата от Николово към Просена и Долно Абланово и от Тетово към Кубрат. 
В Русе без прекъсване от сряда вечер чистят 31 машини, от които 17 посипват и с препарати, а десетки служители вчера разчистваха с лопати тротоарите. Кметът Пенчо Милков беше на обиколка, за да се увери на място каква е обстановката. На някои от улиците се виждаше ефектът, като те бяха почистени до асфалт. Подстъпите към лечебните заведения също бяха разчистени. На места обаче проблем отново създадоха паркираните автомобили. 
Много ни затрудняват паркираните безразборно автомобили из града и съответно техниката не може да влиза в малките улици, коментира Милков. Той издаде заповед общинските паркинги да се ползват безплатно и днес, като при необходимост времето ще бъде удължено. Идеята е да не се получават струпвания в малките улици и да не се пречи на преминаването на снегопочистващата техника.  
Друг проблем бяха множеството паднали заради мокрия сняг клони и дървета из града, които се разчистваха през целия ден. По-сериозни щети причиниха паднали дървета на ул. „Петър Берон“ срещу училище „Иван Вазов“, където беше смачкан автомобил, на спирка „Сердика“, където беше спряно за кратко движението на тролейбусите, и при Строителната гимназия. 
От общината апелираха водачите, които почистват колите си, да хвърлят снега в градинките или отстрани, а не върху почистените пътни платна. 
Всички автобуси по градските линии се движеха, но имаше частични закъснения. 33 линия не пътуваше до Образцов чифлик, а обръщаше на Печатни платки. Заради паркирали безразборно автомобили 18 и 28 линия не успяваха да стигнат до крайното обръщало на блок 48 в „Дружба“, а завъртаха на обръщалото на тролеите. При автобусните линии до населените места с нарушен график бяха до Мартен, Сандрово, а линията Русе-Николово-Просена-Долно Абланово пътуваше само до Николово. В седем села в община Русе, както и в Средна кула и Долапите имаше проблеми с тока, а причината бяха скъсани електропроводи, като от общината бяха в постоянна връзка с кметовете на селата, където също се почистваха вътрешните улици.
Към 16 часа 14 населени места бяха без ток, а четири без вода вследствие на авариите с електропреносната мрежа, като ситуацията се менеше.