Русе очевидно се превръща в приятна и заредена с културен потенциал дестинация за едни от най-гледаните предавания на Българската национална телевизия. За пореден път водещият на „Култура БГ“ Димитър Стоянович избира да дойде в Русе, за да разкаже на зрителите на БНТ за поредните интересни събития в културния афиш. Този път заедно с него ще дойде и водещият на предаването „Библиотеката“ Николай Колев. В неделя, 9 февруари, той ще се фокусира върху изцяло русенски теми - международното дружество „Елиас Канети“ и издателската му дейност, уникалното комиксово издание на „Под игото“, подредено и подготвено за печат от русенския арх.Орлин Неделчев, новата книга на историчката Теодора Бакърджиева за Георги Силаги, най-четящото русенско дете и др. 
А „Култура БГ“ ще има две русенски издания. В понеделник, 10 февруари, Стоянович ще разговаря за арт салона „Любов и вино“ с директора на общинското предприятие „Русе арт“ Мариан Савов. В национален тв ефир ще бъде представена и новата премиера на Русенската опера „Парижки живот“, постановчик на която е парижанката Капюсин Мелар. Ще бъдат коментирани наградите „Оскар“, които ще бъдат връчени в неделя. Тях ще коментира Николай Колев - когото зрителите познават като водещ на „Библиотеката“.
Във вторник, 11 февруари, русенската линия в БНТ продължава с разговор за международния фестивал „Мартенски музикални дни“, новата премиера в театъра на пиесата „Когато индийците ни купят“, 60-годишнината на Кукления театър и номинациите за „Икар“ на „Пинокио“ и други теми.
Димитър Стоянович и Николай Колев ще се включат и в арт салона „Любов и вино“. В неделя, 9 февруари, от 17  в камерната зала на театъра Николай Колев ще говори по темата „Пировете през вековете“. В понеделник от 18 ч пак там Стоянович кани русенци да си поговорят за „Любовта на великите личности“.