Общинската избирателна комисия /ОИК/ във Ветово, която прекрати предсрочно кметуването на д-р Мехмед Мехмед, е взела това си решение на свое заседание, преди въобще при тях да е постъпил сигнал за евентуално нарушение. Това означава, че се е самосезирала незнайно как, което всъщност не е компетентна да прави и току-така да инициира проверка, без да е официално потърсена. Тази теза застъпи адвокатът на отстранения без време кмет на градчето с решение на ОИК заради действаща фирма, която е трябвало да заличи или прехвърли след встъпването си в длъжност, но не го е направил в срок. Към момента, макар и постфактум от 30 януари, търговското дружество е заличено, но въпреки това Мехмед е отстранен от поста си и за временен кмет бе избрана заместничката му Нермин Кязимова.
Стартът на делото в Административния съд бе белязан от вълна от претенции на страните. От ОИК изразиха съмнение, че с част от документите са извършвани манипулации от страна на Мехмед и общината - заявиха, че на едно място подписът му е фалшифициран, а на друго е въздействано върху деловодната програма на общината и е подменен входящият номер на документ. Затова настояха за почеркова и компютърна експертизи. На този етап обаче те не бяха назначени, а тепърва ще се реши дали има нужда от тях, или само излишно биха забавили изхода от делото, което впрочем законът предвижда да се реши в бърз порядък.
Разпитани за съмнителните обстоятелства обаче ще бъдат председателят на общинския съвет във Ветово Петко Ахмаков и общинският директор Ивелин Димитров. Целта е  чрез техните думи да се изясни хронологията в подаването на документите и методологията на завеждането им в общинските регистри. Заради изтъкнатите подозрения на Мехмед и адвоката му за начина и времето, по което се е сезирала ОИК, пък бе изискана информация за датата и часа, на които комисията е публикувала покана за заседанието си и точките с дневния ред за обсъждане. 
По всичко личи, че и в сряда делото ще бъде отложено, тъй като предстои да се разпита счетоводителката на въпросната фирма на Мехмед. Тя обаче е на рехабилитация в Павел баня и дотогава все още няма да се е върнала.