76-годишният Петко Славов, който на 12 ноември прегази 5-годишната Марая в квартал Долапите, докато шофира престарелия си камион и дори не спря, се призна за виновен и пожела съкратен процес. С това дядото демонстрира коренна промяна в поведението си, тъй като досега той бе категоричен, че отговорност за прекършения детски живот не трябва да се търси от него. Диаметрално противоположната му позиция бе изтъкната и от съда, пред който той потвърди, че зачерква досегашните си твърдения и не оспорва отправените обвинения. Логиката в поведението му може да се обясни с факта, че това е единственият възможен начин да се бори за условна присъда.   

Такава поиска неговият адвокат, докато прокуратурата настоя за 3 години затвор, а частното обвинение в лицето на бащата на загиналото момиченце поискаха около 7-8 години затвор. Каква ще е присъдата на дядото, предстои да стане ясно днес.
В съда вчера дойде единствено бащата на Марая, който влезе в ролята на частен обвинител, а останалите 5 нейни роднини, които можеха да предявят претенции към дядото, не го направиха, като никой не поиска и обезщетение за погубения невинен живот.
До тежката катастрофа се стигна, след като дядото с 58-годишен стаж зад волана тръгнал на пореден курс с раздрънкания си „ГАЗ 53“, с който карал строителни отпадъци. Малко преди 11.30 часа наближил кръстовище в кв. Долапите, където се намирала Марая с баба си. Детето държало на сезал 15-килограмово куче. Петко имал видимост от 40 метра и забелязал пешеходците, но нито намалил скоростта, нито проявил повече внимание. Докато правел завой, кучето се спуснало към камиона, дръпнало момиченцето, докато бабата била с гръб към него. Във фаталния момент Марая била на пътя и възрастния шофьор я блъснал със скорост 5-10 км/ч. Бабата чула изскимтяване на кучето, след което започнала да вика по шофьора да спре, но той продължил и минал втори път, този път със задната гума, през крехкото детско тяло. Преживяващата най-ужасните мигове в живота си жена продължила да крещи, Петко я чул и погледнал, но си продължил по пътя. Заради всичко това прокуратурата подчерта, че шофьорът е имал възможност да избегне катастрофата, стига да е бил внимателен и адекватен в реакциите си. Посочени бяха и предишните му осъждания, които макар да са назад във времето, са индикация за поведението му на пътя. През 1964 година той е осъден за друга катастрофа със загинал човек, а през 1987 - за причинена средна телесна повреда при пътен инцидент с дете. Отделно през годините бил наказван 7 пъти за нарушения на правилата за движение. Отчетена бе и напредналата възраст, заради която прокуратурата поиска 3 години затвор и 5 години отнемане на книжката на стареца.
Настоящият случай крие висока степен на обществена опасност не само на фона на войната по пътищата. Петко не е просто любител-шофьор, а водач с всички възможни категории, което трябва да го прави още по-внимателен на пътя. Явно нито присъдите в миналото, нито административните наказания са го дисциплинирали, отчете частното обвинение и поиска по-строга ефективна присъда за дядото.
Адвокатът на Петко не се съгласи с квалификацията на обвинението и изтъкна чисто правни доводи, заради които дядото заслужавал по-благосклонно наказание. Посочи и че категорично не можело да се твърди, че той е избягал от мястото на произшествието, което допълнително утежнява обвинението му, тъй като е обяснил на полицай по телефона къде се намира и не е опитвал нито да се укрие, нито да замаскира стореното.
Настъпилото произшествие не е само по вина на Петко, но и заради неглижирания контрол на 5-годишното дете. То е било оставено само с куче в ръце, докато баба му е можела своевременно да реагира и така да се избегне тежкият инцидент, каза адвокатът на дядото и посочи, че са налице и предпоставки, и правна логика той да бъде условно осъден. Освен това живеел с психично болна жена, за която се грижел, имал собствена фирма и сам изкарвал прехраната си.
Самият Петко далеч не беше словоохотлив, както при задържането си, когато упорито отстояваше тезата, че не е виновен, и правеше подробен разбор на случилото се от своята гледна точка. Каза само, че се признава за виновен и иска по-малка присъда.