Панелни плоскости са стоварени в пространството между блокове 207 и 208 в „Чародейка“ преди 30 години и никой не може да ги премахне, защото са частна собственост.
Двата блока са приели първите си новодомци през 1986 година. Един от съседите тогава купил 14 панела, които били стоварени до блока. Намеренията му били да строи вила. И оттогава са минали близо 30 години. Човекът отдавна вече не живее в този квартал, но панелите си стоят като паметник на провалените мечти.
И се оказва, че никой не може да ги премахне, защото са частна собственост. Частна собственост, но на общински терен, коментират живеещите в съседство и допълват, че въпросните панели не само пречат на видимостта на излизащите от паркинга коли, но и събират клошари, които от време на време нощуват там. През годините хората многократно са подавали сигнали към общината, но безрезултатно. „Тук имаме приятели, дето събират железа, те можеха да ги разбият и да вземат желязото в тях, което не е малко, обаче няма кой да даде разрешение“, разказва съседът Иван Димов. Не се знае официално и кой вече е техният собственик.
На запитване, отправено към общината за изясняване на казуса, става ясно, че това не е частен случай. Оказва се, че на на-невероятни места из Русе има изоставени бетонни панели. По разпореждане на кмета Пенчо Милков в момента комисия обхожда града и проверява къде другаде има забравени подобни грамади. Следващите ни действия ще бъдат да почистим и да премахнем тези панели, казва зам.-кметът по общинска собственост Златомира Стефанова.
Процедурата изисква първо да бъде потърсен собственикът, на когото да бъде връчено предписание за премахване на бетонните панели. Ако не бъде установен или не ги премахне в указания срок, общината ще има право да разчисти терена. От администрацията призовават за съдействие гражданите, които могат да посочат къде в града има такива грозни гледки.