„В България и съответно в Русе би могло да има предприятия, които да пречистват въздух, вода и земя. Ако няма достатъчно производствени мощности, могат да се създадат. Има възможности за финансиране по европейски проекти.“ В това е убеден 72-годишният русенски изследовател инж.Никола Станев, който хвърля светлина върху различни проблеми и посочва пътя за тяхното преодоляване чрез своята Единна теория за хармоничния свят. По популярно казано, това е Теория за всичко - 
нещо като мечтания от физиците вечен двигател или търсения от алхимиците философски камък
който превръща всичко в злато, но доста по-всеобхватно. И според автора й - напълно реално.
На изграждането и аргументирането на теорията Никола Станев е посветил над 30 години от живота си. Стремежът му е чрез нея да удовлетвори желанието на хората да разберат логиката на света. Тя всъщност е само врата, през която може да преведе заинтересованите в полето на откритията си. В средата на януари Станев представи труда си, който вече е издаден в книга, увенчала дългогодишните му търсения и размисли по пътя на истината.
„Истината винаги е истина, и тя ще излезе. Когато гледаш нещо, имаш гледна точка, когато го говориш, изказваш мнение, а истината е съвсем различна - тя е такава, каквато е“, изповядва близкото си до обективистичната философия кредо възпитаникът на Русенския университет /по негово време ВИММЕСС/. 
Разработката поставя въпроса за произхода на Вселената
и има пряко отношение практически към всички явления. Например към възпроизвеждането на дъжд, което би решило много проблеми с осигуряване на водни ресурси и с подпомагане на земеделието. 
„Най-много вода има в атмосферата. Ако падне на земята, нивото й ще бъде с четири метра над връх Еверест, така че вода има достатъчно. Само че трябва да се управлява начинът, по който ще падне на земята, за да донесе ползи, а не щети. Има такава възможност“, убеден е Никола Станев.
Но неговите виждания са доста по-широки и вярво, че чрез теорията си той 
предлага решение на цялото ветрило проблеми пред човека и природата
- от глобалното затопляне и производството на екологично чиста енергия до здравеопазването и управлението на различни кризи.
Намеренията на Никола Станев са да възстанови заглъхналия след смъртта на създателя си Иван Лазаров преди година русенски клуб за изучаване на паранормални явления „Мъдромер“. Това ще се случи на 11 май, когато клубът ще отбележи 30 години от създаването си, като тогава отново ще започне да функционира, но вероятно под друго име. Чрез него теоретикът, който членува и в още два клуба - „Школа за живот“ и „Лаборатория по дидактика“, ще реализира и идеите си създаване на работещи прототипи на пречистващо предприятие и на уред за предсказване на земетресения.
За да стигне дотук, Никола Станев извървява 
стръмен, трънлив и изпълнен с недоверие, неглижиране и присмех път
„Учените ме отхвърляха, още като чуят какво предлагам. Според тях такава теория е невъзможна. Самата теория е много парлива, защото казва, че Бог е синоним на закона. Грубо казано, Бог изпълнява закона. Затова срещнах непреодолими пречки. Последният експеримент беше след демокрацията, като обиколих висши учебни заведения, за да я защитя, но отново не успях“, разказва Станев. Той споделя, че е станал и член на клуб „Мъдромер“ с надеждата да пробие с негова подкрепа, но... пак не се получава. След като пред него не се отваря нито една врата, през 2000 година решава да почука на вратата, която винаги е готова да приеме всяка душа - от изпълнената с най-ревностна вяра до най-обърканата и неспокойната. 
Оттегля се в манастир
Избира „Света Марина“ в тутраканското село Сяново, където остава до 2015 година. Точно там, когато вече искрицата на усилията му да представи теорията си на света е почти изтляла, се намесва негов приятел, който го убеждава да не се отказва.
Всъщност първите му стъпки към днешната Единна теория за хармоничния свят са през 1969 година с идеята, че човешкото знание е стигнало предел, зад който има още много за откриване и обясняване, но след отминаването на епохата на мислителите от Ренесанса и Просвещението усилията на науката са насочени в по-практични насоки. Първият вариант на теорията е готов през 1984 година. Следващите три години Никола Станев безуспешно се мъчи да я представи, но никой не иска дори да я прочете. 
Изказването му, че Бог е синоним на закона, предизвиква бурната реакция и сред няколко души в залата по време на представянето на книгата.
„Моята теория е твърде смела и опасна
15 години съм бил монах и съм запознат с християнската религия. Но всички религии и вярващи са против твърдението, че има закон и Бог е синоним на закона. Ако един кораб потъва и има двама души - единият се качва на лодката и напуска потъващия кораб, а другият остава и започва да се моли. Това е разликата. Ние трябва да го направим за тези, които идват след нас. Условията за съществуването на човек на Земята ще бъдат много враждебни. За да може да съществува човек, той трябва да създаде условия, и на първо място е енергията. На второ е еволюцията. Ние трябва да можем, а за да можем, трябва да знаем. А да знаем, трябва да искаме. И можем, когато се създадат необходимите условия“, твърди русенският изследовател.
В теорията си Никола Станев разглежда света троично: пространството има 3 атрибута - материя, движение и отношение. „Благодарение на стойността на трите атрибута нещата се получават по-различно, а това дава възможност да се разбере какво е енергия, що е тъмна материя, черна дупка. Книгата е компилация на мисли и идеи на много учени и философи. Има и много наблюдения и разсъждения“, обяснява Никола. 
Според него тя дава отговор на всичко, включително и на 
един от вечните въпроси - за смисъла на човешкия живот
 По същество това е Теорията на всичко, търсена и от Алберт Айнщайн, и от Стиван Хокинг, и от други изследователи. Теорията може да се приложи във всяка сфера на живота - от образованието и здравеопазването до алтернативната енергия, екологията и овладяването на космоса, обяснява Никола Станев. 
Твърдо против теорията е братът на откривателя, който е вярващ протестант. Двамата са израснали в Русе в семейство на шивачи, като баща им е един от основателите и зам.-председател на ТПК „Съгласие“. Никола е учил в ОУ „Ангел Кънчев“, завършва осми клас в Математическата, след което започва вечерно обучение в Електротехникума, а средното си образование завършва в училището по машиностроене. Завършва русенския инженерен институт и взема две следдипломни квалификации - една техническа и една по патентно прави. Трудовият му стаж минава в „Енергоремонт“, а екологията винаги е била водеща тема за него. 
„В „Енергоремонт“ мечатех да произвеждаме електрофилтри, които да пречистват въздуха, но нещата стояха по много по-различен начин.
Бях под ударите на властта и реших, че е по-добре да напусна Русе
отколкото да се боря с вятърни мелници. Работих около четири години в рудниците, а когато дойде демокрацията, се върнах в Русе и направих фирма, за да реализирам и финансирам идеите си, но отново не успях“, разказва Никола. И съвсем откровено споделя: „Често ме смятат за неудачник, но това ни най-малко не ме тревожи“.
След като напуска манастира през 2015, от написаните 746 страници, съкращава теорията на 360, а по-късно до 180. През 2016 тя претърпява още една преработка, като е съкратена на 80 страници, а причините основно са липсата на средства за напечатването и оповестяването. 
„Сега успях, благодарение на приятели, като напечатах 100 броя и след това реших да я представя. Представянето мина при голям интерес, имаше над 50 души и това ме радва. Казвам на мои познати, че когато Айнщайн развива своята Теория на относителността, накрая остават той, приятелят му и жена му и никой не я разбира“, споделя 72-годишният русенски изследовател, който мечтае да види приложението на труда си и то да допринесе за добруването на България.