Новият кмет на Ветово е Нермин Кязимова, решиха общинските съветници в градчето след известна доза спорове, но с голямо мнозинство, съобщи за „Утро“ председателят на съвета Петко Ахмаков. Кязимова, която до момента бе зам.-кмет, ще управлява общината временно, докато не стане ясна съдбата на избрания през ноември градоначалник д-р Мехмед Мехмед. Предложението тя да застане начело на общината дойде от групата на ДПС с мотива, че е първият назначен зам.-кмет и е справедливо тя да поеме поста, а не колегата й Димитър Денев. Самият Мехмед удържа на кметския стол по-малко от 3 месеца, след което бе отстранен и пълномощията му бяха предсрочно прекратени от Общинската избирателна комисия заради законови нарушения покрай ненавреме заличена фирма. Сигнал за погазването на правилата подаде бившият зам.-кмет и загубил балотажа Ивайло Кадишев. Мехмед обжалва премахването си от кметския пост, а в понеделник предстои първото заседание по казуса в съда.
Междувременно състав на Административния съд се произнесе по настояването му да остане кмет, докато тече съдебният процес, а не да бъде свалян от ръководното място, без да има влязло в сила решение. Той изтъкна, че предстоят важни за общината действия, между които приемането на бюджет 2020 и програма за управление на Ветово за следващите 4 години. Посочи и че с насрочването на частични избори ще се нанесат непоправими вреди на общината и излишни значителни харчове. Съдът обаче обърна внимание, че избори биха се насрочили след влязло в сила съдебно решение по въпроса дали правилно, или не Мехмед е отстранен от поста, а не към момента. Изтъкна и че по всичко личи, че общината е организирана и работи дори и след отстраняването му от кметския пост, като вече е избран временен градоначалник. Затова прецени, че правилно е решено Мехмед да чака развоя като страничен наблюдател, но решението може да се обжалва.
Идентична е ситуацията в Смирненски, където избраният кмет Салих Салиев също бе отстранен заради действаща фирма, която нито е заличил, нито е прехвърлил в едномесечния законов срок след изборите. На негово място съветниците решиха да застане бившият работник в кметството и настоящ служител във „Ветовска гора“ Асие Еминова.