Стотици граждани обсадиха ТЕЦ-Русе около 9 часа вчера - час преди началото на обявения от „Топлофикация Русе“ Ден на отворените врати, за да могат русенци да се запознаят с работата на централата, да видят какво се гори в пещите и да се уверят, че не от големите комини в източния край на града идва перманентното, дразнещо и опасно за здравето замърсяване на въздуха. Откликналите на поканата русенци обаче коментираха помежду си, че няма да позволят да им говорят неразбираеми термини и нищо незначещи общи приказки, а ще искат да се уверят лично във всяко твърдение. Повечето заявиха, че ще правят снимки и клипове с телефоните си, но имаше и хора, които се бяха подготвили с камери и фотоапарати.
Такава би трябвало да бъде обстановката пред ТЕЦ-Русе вчера сутринта, ако се съди по бурната и напълно основателна активност във Фейсбук по отношение на чистотата на въздуха в Русе и уверенията на многобройни потребители, че няма да пропуснат възможността да инспектират ТЕЦ-а. Такъв граждански контрол е много необходим, проверките са още една гаранция, че индустрията не мисли само за печалбите си, а и за здравето на хората. Но както много неща във Фейсбук, тези уверения също се оказаха силно преувеличени, ако приемем този израз за благовиден синоним на лъжа.
Едва трима души дойдоха да се запознаят на място с производството и най-вече със суровините, които гори дружеството. Останалите посетители бяха журналисти. Групата беше разведена навсякъде лично от изп.директор на „Топлофикация Русе“ инж.Севдалин Желев, за да види всеки с очите си какво се случва на място.
Бяха посетени складовете с горива - въглища, слама и слънчогледови люспи, производствените помещения и бяха показани камерите за следене на работата в реално време, и мониторингът, който следи изходящите газове. Стана ясно, че освен екоинспекцията, общината също има достъп до 24-часовото видеонаблюдение в реално време. Системите не могат да се изключват самоволно от служителите на ТЕЦ-Русе, защото това веднага се регистрира в РИОСВ и следва солидна санкция.
„Видяхте, че няма абсолютно никакви пластмаси и боклуци. Не само това, самите ни съоръжения не са пригодени и не могат да изгарят в този си вид различни горива от проектните - въглища и биомаса /слама и слънчогледови люспи/. Най-много съжалявам, че наистина будното гражданско общество, особено онези, които най-много пишат, ги нямаше тук днес на Деня на отворените врати. Да видят как работим, какво горим, как се произвежда, какви ще бъдат нашите намерения“, коментира Севдалин Желев.
Той разказа и за инвестиционните намерения на дружеството - два от котлите ще минат на газ, а друг се реконструира, за да може да гори български въглища и биомаса, което ще понижи себестойността на горивата.
„В момента работим с вносни горива, които са скъпи, има конфликт между Украйна и Русия, който допълнително оскъпява горивата. Различни идеи имаме за слънчеви колектори, които ще реализираме. Гледаме да разнообразим горивния микс, да бъдем конкурентни на пазара и да оцеляваме“, каза още Севдалин Желев.
Самите граждани също бяха разочаровани от малобройното си присъствие. Мирослав Малчев, който е известен с активната си обществена позиция, обобщи впечатленията си.
„Будното гражданско общество на Русе спи, и то много дълбоко спи. Само е будно във Фейсбук. Както виждате, само аз и още двама души имаше тук. И това е, няма изгаряне на боклуци в ТЕЦ-Русе, гарантирам го и аз като гражданин, който дойде, за да провери наистина дали е така. Въпреки че 12 години съм работил тук, бях сигурен, че е така. Сега съм убеден и съжалявам само, че очаквах, че ще има много по-голяма посещаемост“, заяви Мирослав Малчев.