Традиционната изложба с творби на художници, чийто житейски юбилей ще бъде отбелязан през 2020 година, ще бъде открита в Художествената галерия на 5 февруари. Пак по традиция няма да има специално официално откриване, каза директорката на галерията Елена Великова. Обикновено авторите, от чието рождение се навършват кръгли или юбилейни годишнини, са много и е трудно, а и не е редно да се отдават предпочитания на един или друг от тях, а при едно церемониално откриване няма как да се откроят равномерно и равностойно всички имена. Особено когато
списъкът е твърде дълъг 
- както е през тази година, когато юбилярите, родени или живеещи в Русе, както и тези, които са свързани с града, представляват внушителната бройка от 57! 
Най-солидният юбилей, който ще бъде отбелязан с картина в централната зала на „Борисова“ 39, е на живописеца Иван Димитров, който е роден преди 170 години, а е доживял до достолепните 94 години. Галерията ще покаже негов „Портрет на д-р Н.М.Иванов“, който се пази във фондовете й.  
150 години се навършват от датата на раждане на стария майстор Христо Станчев, 130 - на известните живописци Никола Танев и Ари Калъчев. Русенци ще видят и 
платно от Султана Сабетай Сурожон
родена преди 120 години, член на Дружеството на френските независими художници в Париж. Сред останалите имена с национална и международна известност се открояват Петър Морозов, Иван Христов, Атанас Яранов, Никола Манев, Кеазим Исинов, Цветан Казанджиев, Михалис Гарудис.
Една голяма част от русенци, за които 2020 година също е юбилейна, също не са подминати нито от националната, нито от международната известност. Ще бъдат отбелязани 140 години от рождението на Александър Лазаров, 110 на Трифон Николов. С по една творба ще бъдат представени и Людмила Иринова, Димитър Станчев, Петър Дойчинов, Евстати Маринов, Николай Караджов, Райна Бешева, Николай Бузов, Цветан Симеонов, Ирена Парашкевова, Марияна Соколова, Георги Пасев, Таня Пасева, Валентин Георгиев, Теодор Лихов /по-известен с артистичния си псевдоним Теди Лихо/, както и фотограф художникът Младен Миланов. 
Всички автори ще бъдат представени с по една своя творба, а изложбата ще остане в галерията до 13 март, каза за „Утро“ изкуствоведът Мария Тодорова.