Тридневен траур беше обявен вчера в община Сливо поле със заповед на кмета Валентин Атанасов заради загиналите в зверската катастрофа на Сръбчето във вторник вечерта двама ученици в 11 и 12 клас в икономическата гимназия „Елиас Канети“. Знамената в градчето са смъкнати наполовина, а над входа на кметството е спуснат черен флаг.
„Загубата е страшна, а ситуацията - тежка. Това са млади хора в началото на живота си. Тази година 18-годишният Батлан трябваше да бъде абитуриент, представяте ли си как родителите му понасят нелепата му смърт. Двете почернени семейства ще получат финансова помощ. Те са много трудолюбиви наши съграждани и надали чакат на тези пари, но ние ще им ги предложим, защото сме съпричастни с тях след загубата на децата им“, обясни кметът Валентин Атанасов.
Две ученички в същата гимназия, които са били в колата ковчег и са сестри на 15 и 17 години, както и 28-годишната шофьорка, са на лечение в болница „Канев“. Състоянието им се подобрява и засега опасността за живота им е сведена до минимум, казаха лекари.
Децата дори не е трябвало да бъдат в катастрофиралата кола. Във вторник вечерта след училище  двете момчета и двете момичета чакали автобуса за Сливо поле на спирка на бул.“Липник“, когато работещата в Русе 28-годишна сливополчанка Сезен Юсеинова минала покрай тях около 18.30 ч с колата си „Алфа Ромео“ и предложила да ги закара. До нея седнал 18-годишният Батлан, зад него се настанила 17-годишната Деница, а до нея - двете сестри Елица и Даяна.
Трагедията настъпила двайсетина минути по-късно, когато при изпреварване на камион с разградска регистрация пътят на движещата се по неофициална информация с около 140 км/ч кола бил стеснен от товарния автомобил, за който се предполага, че е предприел забранен обратен завой в участък без мантинели. Шофьорът му обаче отрича маневрата. Той е само с травма в рамото и леки рани на коленете и не е настанен в болница.