Около 150 хотелиери, ресторантьори, търговци и представители на малкия и средния бизнес от Русе ще се включат в днешния национален протест пред Народното събрание, научи „Утро“ от председателя на местния браншови съюз Красимир Иванчев. Основните искания са за намаление на ДДС на 5% и отмяна на текстовете в наредбата на НАП за запечатване на търговски обекти без изрично доказана вина от страна на търговеца, стопанисващ обекта. От събота служители с жълти жилетки обслужват клиентите в заведенията и след символичния протест сега преминават към активни действия.
За София тръгва един пълен автобус и двойно повече хора с коли. Имаме разрешение за официален протест в 12.00 часа пред Народното събрание. Оттам тръгваме към Министерски съвет, където ще натрупаме касови апарати с искане за спиране на Наредба Н-18, каза Иванчев.
Браншът настоява за отмяна на наредбата на НАП за запечатване на заведения при открити нередности като крайна и репресивна мярка, патентен данък за сезонните обекти, актуализиране на трудовото законодателство в сферата на ресторантьорството, въвеждане на лимит за издаване на разрешителни на нови обекти и най-вече спиране на терора от страна на проверяващите органи и администрацията. Иска се и регламентиране на бакшиша, който сега често служи за повод на проверяващите от НАП да наложат санкции за неиздаден фискален бон или за несъответствие с касовите наличности.