Упрекваните от пациенти и техни близки в некоректно отношение д-р Катерина Генова и д-р Людмил Станев подадоха оставки, съобщи вчера за „Утро“ управителят на Комплексния онкологичен център д-р Камен Кожухаров.
Причина за напускането им е растящите обществен натиск и недоволство, чиято кулминация е предвидена на  Световния ден за борба с рака - 4 февруари, когато е организиран протест на онкоболни пред Вазата в Парка на младежта.
Проведох разговор с кмета Пенчо Милков и заместникa му Енчо Енчев, в чийто ресор е здравеопазването в Русе. Двамата бяха на мнение, че двамата онколози трябва да напуснат, за да не петнят името на Онкоцентъра както в нашия регион, така и в другите две съседни области Разградска и Силистренска, чийто пациенти се лекуват при нас, уточни д-р Кожухаров.
По-късно той провел разговор и с останалите онколози в лечебното заведение, които не подкрепили д-р Генова и д-р Станев, тъй като от години те постоянно били в конфликт с целия персонал. Накрая д-р Кожухаров се срещнал с двамата специалисти и след обсъждане на ситуацията получил писмените им заявления за напускане. Намеренията им били да продължат професионалната си кариера в друг град.
Не отричам техните способности като специалисти, но общественото мнение е над всичко. Има подготвени онколози, които ще обхванат пациентите на двамата колеги, така че лечебният процес за тях няма да бъде прекъснат, посочи д-р Кожухаров.