Корпусът на Международната космическа станция /МКС/ е застрашен от корозия и понижаване на налягането на жилищните модули. Заради тази опасност започна разработването на нови методи за премахване на разяждащите микроорганизми, се казва в изследване на Института по биомедицински проблеми на Руската академия на науките.

Както е отбелязано в изследването, астронавтите на МКС са открили 131 места, които са най-податливи на корозия, сред които две места в тоалетната.

„Максималният растеж на микроорганизмите е по-често установен в райони, принадлежащи на„ студа “, в които има голяма вероятност от кондензация на атмосферна влага“, се казва в изследването.

Според учените, мащабът на корозионното увреждане и заплахата от намаляване на налягането на обитаемите модули изискват разработването на „средства за мониторинг на откритите корозионни повреди на херметичната система и процеса на мониторинг на остатъчната дебелина на контейнера“.

Новото оборудване за откриване на корозия ще бъде разработено от руския Научноизследователски институт за физикотехнически и радиоинженерни измервания, след което ще бъде тествано на станцията като част от експериментите. Експериментът има за цел да осигури “идентифициране на ситуацията преди аварийна ситуация, която създава заплаха от намаляване на налягането в обитаемите отделения.”

Първият елемент от МКС – функционален товарен блок Заря – беше изведен в орбита през ноември 1998 г. Освен това руският модул “Звезда”, прикачен към МКС през юли 2000 г., работи като част от станцията.