Поне 18 души са загинали в Турция след земетресението с магнитуд 6,8 по скалата на Рихтер, което разтърси източните части на страната тази вечер. Според областните управители на Елязъг и Малатия броят на ранените е над 550 души. По-рано бе съобщено последователно за 14 загинали.

Епицентърът на земния трус е бил в източната турска област Елязъг, но трусът е бил усетен дори и в съседни страни като Армения, Грузия, Ливан и Сирия до Тел Авив.

В района продължават вторични трусове със сила от над 5 по скалата на Рихтер. Според специалисти те може да продължат до една седмица.

В засегнатите общини са били изпратени 418 спасители и пожарникари от различни области в цяла Турция. Управлението по извънредните ситуации е изпратило по около 1700 палатки и легла и 9200 одеяла. Метеоролозите предупреждават, че температурите през нощта може да паднат до – 7-12 градуса под нулата и предупреждават за риск от измръзвания за решилите да прекарат нощта на открито.

Военният министър на страната Хулуси Акар заяви, че армията е готова да окаже помощ, ако такава бъде поискана.

Летището на областния център Елязъг функционира, не са прекъснати и сухопътните връзки със съседните области. Мобилните оператори заявиха, че ще осигурят на жителите на засегнатите селище безплатен интернет и минути за разговори по мобилните мрежи.

Засегнати са били поне 100 сгради и хората са предупредени да не влизат в къщите си поради риска да бъдат затиснати, ако при вторични трусове постройките рухнат.

Поне един човек е бил спасен изпод развалините до момента, съобщиха турски медии. В област Елязъг се издирват 30 души.

Към мястото на трагедията са се отправили вътрешният, здравният и министърът на околната среда и благоустройството. Гръцкият външен министър Никос Дендиас поднесе съболезнования на колегата си Мевлют Чавушоглу и изрази готовността на Атина да окаже помощ.

Няма данни за пострадали български граждани, съобщиха от нашето министерство на външните работи.

Посолството ни в Анкара е в постоянен контакт с местните власти. При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Анкара на телефони : + 90 312 467 20 71; + 90 312 427 51 42; + 90 533 376 37 69.

Турция лежи на основни разломи и е предразположена към земетресения

През 1999 г. опустошително земетресение с магнитуд 7,6 удари Измит в Северозападна Турция, причинявайки смъртта на над 17 000 души, включително около 1000 в най-големия град в страната Истанбул. Тогава около 500 000 души останаха без домове

През 2011 г. земетресение разлюля източния град Ван и град Ерчи, на около 100 км (60 мили) на север, при което загинаха най-малко 523 души.

През септември миналата година пък земетресение с магнитуд 5,7 по Рихтер разтърси Истанбул, което накара жителите да бягат от сградите в икономическата столица на Турция.

Експерти отдавна предупреждават, че голям трус може да опустоши мегаполиса с население от 15 милиона души, който позволи през годините мащабно строителство без съответни предпазни мерки.