Историята е основен двигател на туризма в Русе и региона. Този извод може да се направи от класацията на специализирания сайт ilovebulgaria.eu, който си е поставил амбициозната задача да събере на едно място информация за най-посещаваните забележителности във всеки регион.
За Русе класацията водят закриляните от ЮНЕСКО Ивановски скални църкви. Редом до тях са Пантеонът на възрожденците и единственият действащ скален манастир у нас „Св.Димитър Басарбовски“.
Сред предпочитаните от гостите на града местни спирки са още къщата-музей на Баба Тонка, Паметникът на Свободата, Къщата на Калиопа, крепостта Сексагинта Приста и Регионалният исторически музей, като тук се включва и Екомузеят с атрактивния си аквариум.
Доста неочаквано в списъка на любимите на туристите места се оказва Регионалната библиотека „Любен Каравелов“. Вероятно заслуга за това има не само активността на библиотеката, която е домакин на много и различни събития през цялата година, но и сградата, в която от завършването си през 1916 година до национализацията след 1944 година е била дом на първата търговско-индустриална камара в страната - Русенската.
В региона внимание е обърнато на известния с целебното си аязмо манастир „Света Марина“ край Каран Върбовка и на музея на Освободителната война в Бяла. А сред най-близките дестинации, за които Русе е препоръчителна отправна точка, са комплексът тракийския гробници „Сборяново“ край село Свещари и биосферният резерват „Сребърна“.