Нов специализиран 8-местен автомобил получи вчера звеното за патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания в Русе, след като зам.-кметът Енчо Енчев предаде ключовете на ръководителя на услугата. Така специалистите, които са ангажирани да предоставят здравни и социални услуги по домовете на нуждаещите, ще могат да се справят по-бързо и по-ефективно.
Бусът „Рено Трафик“ струва 43 хил. лева и е закупен със средства по проекта за патронажна грижа на общината и социалното министерство. По проекта се предоставят почасови мобилни здравно-социални услуги в града и селата на общината за възрастни хора, за да се подобри качеството им на живот и да се избегне социалната им изолация. В момента в общината се обслужват 180 възрастни, сред които и хора с увреждания. Всеки може да получава грижи от лекар, медицински сестри, психолог, кинезитерапевт, социални работници и болногледачи до два часа на ден. Подготвят се документи за предоставяне на услугата и на още 81 души.
Проектът за патронажната грижа стартира през юли 2019 и ще продължи до 22 октомври тази година. Стойността му е 687 693 лева.