„Булмаркет ДМ“ застава твърдо зад машинистите, управлявали дерайлиралия в Хитрино влак, тъй като сме убедени, че не те носят решаващата вина за трагичния инцидент на 10 декември 2016 г. Това заяви на пресконференция вчера зам.-управителят на русенската фирма Светослав Първанов. Според него основната причина за катастрофата е състоянието на железопътната инфраструктура и ако не се вземат спешни мерки за подобряването й, инцидентът ще се повтори и въпросът не е дали и къде, а кога. 
На 22 януари Шуменският окръжен съд осъди Димитър Михнев и Радослав Петков на общо 25 години лишаване от свобода. Те бяха и единствените обвинени от прокуратурата за инцидента. Поисканите от съдия Румяна Райкова допълнителни експертизи в голяма степен подкрепят становището на „Булмаркет ДМ“, че не високата скорост е основна причина за инцидента в село Хитрино, а лошото състояние на железопътната мрежа, неподготвения маршрут за движение на влака и незаключеното състояние на стрелка №5, пускането в движение на цистерната, която е трябвало да бъде бракувана, заедно с двукратното подаване на напрежение в електрическата мрежа. Както обаче е подчертала и съдия Райкова при произнасянето на присъдата - съдът може да се произнесе само по вината на обвинените. А обвинени от прокуратурата са единствено двамата машинисти.
„Всички тези изводи и заключения се случиха по времето на съдебното дело, и то във финалната част на процеса, след като съдът уважи част от исканията на защитата на машинистите. Тези факти обаче можеше да се изяснят по време на досъдебното производство. Можеше, но това не се случи“, каза Първанов. 
„Разследването на този инцидент още от самото начало се водеше едностранчиво и тенденциозно. Търсеха се, изземаха се и се подлагаха на експертизи само и единствено предмети, данни и факти, които са в подкрепа на обвинителната теза. Нито едно от исканията на защитата за изземане на части от стрелката, траверсите и релсите не бе удовлетворено. Нито едно искане за преустановяване на действията на НКЖИ по разчистване на терена, преди да бъдат извършени огледи на местопроизшествието от разследващите.
По този начин завинаги бе отнета възможността да се направят нови огледи, да се измерят, фотографират или изземат важни за разследването доказателства. 
Дали причина за тенденциозното разследване е оказания върху разследващия екип от НСлС натиск от зам. главния прокурор или причината е някъде другаде, е въпрос, който също търси своя отговор“, заяви зам.-управителят на „Булмаркет ДМ“. 
На пресконференцията стана ясно, че пострадали и наследници на жертвите от Хитрино, всички представлявани от адвокат Николай Димитров, са подали 50 иска в Софийски градски и Софийски районен съд, с които искат кръвнина от общо 6 милиона лева. В тези искове освен „Булмаркет Рейл Карго“ и „Булмаркет ДМ“ като ответник е посочена и Национална компания железопътна инфраструктура. В медийните си изяви обаче адвокат Димитров обвинява само „Булмаркет“ и отрича каквито и да е проблеми по жп инфраструктурата. 
По този повод Светослав Първанов повтори становището, изразявано неведнъж и от управителя на „Булмаркет ДМ“ Станко Станков. Ако фирмата бъде призната за виновна, тя няма да бяга от отговорност, а ще заплати обезщетенията в размера, който бъде определен от съда.