Община Русе е готова да подпише предварително съгласие за летището в Щръклево с малайзийската компания „Eonmetall Group Berhad“, която чрез представителството си в България „Еонметалл България“ заяви инвеститорски интерес към летището в Щръклево. Както „Утро“ писа, това вече направи община Иваново, която сложи подпис под меморандум за разбирателство и предварително съгласие за продажба на 21 недвижими имота общинска собственост на кандидат-инвеститора.   

В продължение на около месец и половина от общинската администрация в Русе са проучвали фирмата и са водили допълнителни разговори. 
За да се реализира успешно проектът за съживяване на летището, е необходимо дружеството да получи сертификат за инвестиция клас А от Българската агенция за инвестиции съгласно закона за насърчаване на инвестициите и правилника за прилагането му. За провеждането на процедурата по сертифициране обаче е необходимо община Русе също да даде предварителното си съгласие за сътрудничество с дружеството-кандидат.
„Общината взе решение да представи на общинския съвет и на русенци предложението на инвеститора. На този етап не продаваме летището, а само ще внесем предложение за предварително съгласие, за да може този инвеститор да продължи по-нататъшните си стъпки пред държавата - да докаже, че е сериозен инвеститор, и когато се върне, да продължим разговорите за летището“. Това съобщи зам.-кметът Златомира Стефанова, като посочи, че не е коментирана точната сума на инвестицията. На извънредната сесия за разглеждане на бюджет 2020 в началото на февруари представители на фирмата ще обяснят пред съветниците своите намерения, като ще представят и кратък филм.  
„Приоритет на Русе е да се развива като интермодален център, който свързва речния, автомобилния, железопътния и въздушния транспорт. Икономическото развитие на града значително ще се промени с отваряне на летището в Щръклево. Всички управления досега са опитвали да реализират проекта с летището, но до този момент неуспешно. Пред нас също стои това предизвикателство“, коментира още Стефанова. 
Както „Утро“ писа, инвестиционното намерение на „Еонметалл България“ е за създаване на съвременен логистичен център с летище на територията на община Иваново и община Русе в района на летището в Щръклево. Идеята на фирмата е да се направи цялостна реконструкция и модернизация на сградите и да се запази съществуващата писта. Ще бъдат обхванати също застроени и празни терени на бившето военно поделение, което граничи с летището.