Д-р Росица Кръстева е завършила Медицинския университет в Плевен през 1997 година. След това започва работа в Бърза помощ в Русе, а от 2000 година е назначена в Първо нервно отделение на областната болница. През 2008 година придобива специалност по нервни болести в Медицинския университет във Варна. По-късно завършва допълнителни квалификации по високо специализираните електроенцефалография и доплерова сонография. В УМБАЛ „Медика Русе“ работи от създаването й през 2013 година, а от 2014-а е началник на отделението по неврологията в болницата.

- Д-р Кръстева, какво представлява болката от медицинска гледна точка?
- Болката е неизбежен спътник на човека от раждането до смъртта. Тя е неприятно сетивно и емоционално преживяване, което се свързва с потенциално или съществуващо увреждане на тъканите, т.е. възниква като защитен механизъм на тялото. Болката е важен показател за качеството на живот и овладяването й е основна задача на лекарите от древността до наши дни, така че добър лечител е този, който побеждава болката на своите пациенти.
Колкото и странно да звучи,
хората не биха могли да оцелеят без болка
Тя е естествена защитна реакция на организма към различни увреждания и заболявания, първи сигнал, че с тялото се случва нещо лошо. Ако липсва болка, човек твърде късно би разбрал, че в тялото му е настъпило увреждане.
- Колко вида болка има?
- Според времетраенето болката се разделя на два основни вида - остра, която трае до 1 месец от възникването, и хронична, която пациентите чувстват повече от 3 месеца. За разлика от острата болка, която е само симптом, че нещо се случва в организма на хората, хроничната болка е заболяване, няма протективен ефект и изисква специфично лечение. 
- Коя болка показва, че има проблем с нервната система?
- Болката, която се предизвиква в резултат на увреждане на нервната система, се нарича невропатна. Тя се отличава значително от т.нар. ноцицептивна болка, дължаща се на увреждане на останалите органи и тъкани от тялото.
Невропатната болка е често срещан здравословен проблем
като болестността е от 3 до 8% при възрастните. Причината за нея могат да бъдат множество заболявания на нервната система от периферния нерв до главния мозък. Заболявания, при които се среща често, са тумори на периферната и централната нервна система, мозъчни инсулти, посттравматични увреди, полиневропатии с различна етиология.
- Кои са най-честите заболявания с невропатна болка?
- Някои от най-често срещаните заболявания, протичащи с невропатна болка, са тригеминалната невралгия, която се характеризира с епизоди на силна болка, често стрелкаща в областта на лицето, невралгия при херпес зостер, СПИН, диабетна и алкохолна полиневропатия, множествена склероза, мозъчни инсулти и други.
Диагностиката и лечението е в компетентността на невролозите. Затова правилно е при липса на повлияване на болката от проведеното лечение в рамките на седем дни, общопрактикуващият лекар да насочи болния за консултация с невролог. Защото невропатната болка по същество е хронично състояние и може да доведе до емоционално изтощение на пациента, включително и чрез нарушаване на съня. При неправилно диагностициране и терапия този вид болка
може значително да влоши качеството на живот на пациентите
и да наруши социалните им функции.
- Какви са симптомите на тази болка?
- Невропатната болка се характеризира с неприятни усещания като мравучкане, парене, повишена болкова чувствителност при докосване, като неприятните изживявания продължават дълго време след прекратяване на стимула и често се разпростират в по-големи области от мястото на увредата. Симптомите могат да включват усещания за изгаряне, пронизване, убождане, изтръпване или преминаване на електрически ток през увредената зона. Пример за подобен вид болка е т.нар. фантомна болка, която възниква в крайник след ампутацията му. Едновременно с тези симптоми са налице
намалена или загубена чувствителност в засегнатата зона
както и със съдови нарушения поради засягане на вегетативната нервна система.
- Кои части от тялото засяга невропатната болка?
- Невропатната болка може да засегне всички части на тялото - от лицето до крайниците, като в някои случаи симптомите са странни и необичайни и понякога се случва пациентът да отиде първо на психиатър. Пример за такъв тип невропатна болка е синдромът на парещата уста, която протича с двустранна, пареща болка в областта на устните, езика и небцето.
- Как се диагностицира този вид болка?
- Невропатната болка се диагностицира трудно, особено ако се неглижират клиничните симптоми. Много често този вид болка възниква, след като отшуми остро заболяване и лекарят подценява оплакванията на пациентите. Внимателната анамнеза е водеща за правилната диагноза, като е необходимо да се изясни началото на болката, нейната локализация, времетраене, тежестта и кои фактори от околната среда я отключват. В практиката си ние, невролозите, използваме
скали за диагностика и оценка на тежестта на невропатната болка
От друга страна, е задължително да се изключат и други заболявания чрез използване на съвременните невроизобразяващи методи като магнитен резонас или компютърна томография.
Например, много често пациентите идват в неврологичния кабинет с оплаквания от болки в гърба и кръста, като причините са много разнообразни и протичат със сходна клинична картина. Най-честата причина е лумбалната спондилоза или т.нар. шипове, дискови хернии и болки от засягане на мускулите и техните обвивки поради неправилна работна поза, натоварване и стрес. Не е необходимо при всеки пациент да се прави образно изследване, като рентгенова снимка или скенер, тъй като нерядко находката от изследването не се припокрива със симптомите и причината за болката. При пациенти, които имат болки в гърба и кръста, съчетани с мускулна слабост, е задължително да се направи електромиографско изследване. За съжаление, понякога зад този вид болка се крият злокачествени заболявания, като за изключването им са необходими допълнителни изследвания и консултации с други специалисти.
Една от най-честите причини, поради която пациентите се обръщат към невролога, е главоболието.
То е един от най-често срещаните симптоми в неврологичната практика
Все още голяма част от хората обаче злоупотребяват с аналгетици, което усложнява заболяването им. Една от причините за успехите в лечението на главоболието е създаването на теорията за ноцицептивната и невропатната болка и причисляването на хроничните главоболия към невропатната болка.
- Какво е лечението на тази болка?
- Важно е да се знае, че невропатната болка не се лекува с аналгетици и нестероидни противовъзпалителни средства, тъй като обикновените обезболяващи са неефективни в този случай. Най-често срещаната грешка е пациентите да се самолекуват и да злоупотребяват с тях, най-вече с аналгин. Основен принцип е комплексният подход, включващ медикаментозни и немедикаментозни методи. Друг принцип е лечението да е ориентирано към симптомите на болката, като за определени симптоми се изписват различни групи лекарства.
Важно е да се лекува заболяването, което е причинило невропатната болка
Така например, при лошо контролиран захарен диабет, ефектът от лечение на неговото усложнение - диабетната полиневропатия, ще е минимален или никакъв. Съвременното лечение на невропатната болка е с няколко групи медикаменти, като изборът се основава на симптомите. Повлияването е с няколко основни групи като антидепресанти, антиепилептични, опиоидни аналгетици, агонисти на гамааминомаслената киселина и други, които са добре известни на невролозите. Случвало се е пациентите да прочетат листовките и като видят, че лекарството е антидепресант или медикамент за лечение на епилепсия, да се откажат от лечение, което е голяма грешка.
Тези медикаменти повлияват механизмите на предаването на болковите импулси
или възстановяват баланса на определени невромедиатори, играещи роля за възприемането на болковия усет. Колкото по-рано започне лечението, толкова по-голяма е вероятността за добър резултат. Също така е необходимо да не се прекъсва преждевременно лечението, тъй като ефектът не настъпва веднага и е необходимо да се изчака достатъчно дълго, за да се отхвърли даден медикамент. Обикновено се започва с лекарство от възможно най-ниската доза и при нужда се достига до максималната, като не трябва да се бърза със смяната на един медикамент с друг. Понякога се налага и включване на втори препарат, допълнително могат да се използват мускулни релаксанти.
- Лечението обхваща ли различни терапии и мазила?
- Лечението на невропатната болка включва физикална терапия, мануална терапия, както и локални средства за мазане.
Много ефективен е капсаицинът, съдържащ се в кремове с екстракт от люти чушки
В момента на  фармацевтичния пазар има много хранителни добавки, съдържащи природни продукти от куркума, ресвератрол /от грозде/, индийско манго и други, за които е доказано, че могат да подпомогнат основното лечение с медикаменти, но нямат ефект при самостоятелна употреба. За траен ефект от лечението е важно да се спазва подходящ режим на физическа активност, включващ умерени натоварвания на открито, както и психотерапия.