С 47 гласа „за“ и нито един против и въздържал се общинските съветници гласуваха вчера бюджета на юбилейното 60-о издание на международния фестивал „Мартенски музикални дни“.
След като зам.-кметът Енчо Енчев представи накратко предложението, директорът на операта Иван Кюркчиев обяви своето питане до ръководството на фестивала.
Получих отговор, но не успях да го прочета целия, само първите фрази, призна той. И отново сподели огорчението си, че се е наложило „да изпие горчивата чаша“ - да се обади на поканените от него състави да участват във фестивала и да откаже ангажиментите им. Това се наложи, след като новата градска управа взе решението да върне на дневен ред програмата на дългогодишния селекционер на фестивала Ива Чавдарова, която през лятото бе отхвърлена от сформиран със заповед на бившия кмет съвет, оглавяван от Кюркчиев.
Ние от ГЕРБ и лично аз ще подкрепим програмата и Ива Чавдарова, но нека след фестивала да започнем да работим сериозно и 5-6 месеца преди следващото издание да имаме ясна структура и разчети, каза оперният директор. 
Русе губи ценност след ценност и достойнство след достойнство, а ММД е едно достижение, което все още притежаваме, каза Елеонора Николова, като призова да се запази високият професионализъм на фестивала.
Подкрепа заявиха също Деана Тонева от ДБ, Косьо Станев и Иван Иванов от БСП, а Траян Тотев от групата на патриотите, който е и възпитаник на Училището по изкуствата, съобщи, че неговата група подготвя предложение Ива Чавдарова да бъде удостоена със званието Почетен гражданин на Русе. 
Бедрос Пехливанян от ГЕРБ също увери, че предложението за ММД ще получи тяхната подкрепа и изрази недоумение, че искането „да се промени форматът, да има леко разчупване и леко изменение“ е довело до „някакво напрежение“.
По-радикален бе Орлин Дяков, който заяви, че „не може едно нещо да е застинало в 1985 година и да не мръдне“.
След това се проведе гласуването, което отбеляза единодушното „за“ в полза на тази програма и този бюджет на фестивала, в който общината участва със 175 000 лева. Още толкова Чавдарова и нейният екип набавят от други източници, сред които и Министерството на културата. 
Все пак в края на заседанието вчера Кюркчиев изчете своето питане от 2,5 страници, депозирано миналия петък, в което отново се изнасят конфиденциални данни за хонорари на именити музиканти като виртуоза Светлин Русев.