Стефан Костов заема позицията регионален мениджър, отговорен за бизнеса на Пощенска банка в Северна България от 2004 г. Той стартира кариерата си в банковата сфера през 1997 г., след което от 2000 г. до 2004 г. заема мениджърска позиция в международна компания от сектор бързооборотни стоки. Стефан Костов е магистър по икономика от Икономическия университет във Варна, специализирал е банков мениджмънт в Стопанската академия в Свищов. Преминал е редица престижни международни специализации в Брюксел, Лондон, Атина и Букурещ, а през 2015 г. успешно завършва мениджърска програма към Harvard Business School.

Г-н Костов, Пощенска банка придоби през 2019 г. Банка Пиреос България. Какво означава това за Вашите клиенти? 
Миналата година беше ключова в нашето развитие, защото успяхме да осъществим успешно обединението на Пощенска банка с Банка Пиреос България – при това в изключително кратък срок, само за няколко месеца. Продължаваме напред по пътя на успеха заедно с клиентите и служителите на Банка Пиреос. 
Защо това е важно за Вашите клиенти? 
На първо място, защото те вече са клиенти на още по-голяма и силна системна банка, един от лидерите на пазара. След обединението имаме допълнителни възможности да инвестираме в иновации, в нови дигитални продукти и услуги, с които да постигнем още по-високо потребителско удовлетворение. Именно това остава наш основен приоритет и през 2020 г. Друг много важен за клиентите плюс е по-широката ни и модерна клонова мрежа с повече от 200 офиса. Направихме съвместно проучване с Гемиус, което категорично показа, че над 80% от хората предпочитат да бъдат обслужвани лично в банков клон. Затова офисите продължават да са фокус за нас и през 2019 г. стартирахме проект за мащабната им трансформация. Първите три иновативни клона на Пощенска банка от ново поколение вече отвориха врати в София, предстои поетапно промяната да се извърши и в останалите градове. Целта ни е чрез иновациите в тях да дадем на клиентите си възможност да извършват по-голямата част от услугите в специално обособени дигитални зони за самообслужване. Това ще осигури допълнително време за консултация с нашите експерти, които да ги ориентират във възможностите и да им предложат най-добрите персонални оферти, съобразени с техните потребности.
А колко са клоновете в района, за който Вие отговаряте? 
В региона, за който отговарям, те са 16, а само в Русе са 4. Имаме офиси във Велико Търново, Разград, Свищов, Силистра, Търговище, Горна Оряховица, Габрово, Ловеч и Севлиево. В тях индивидуалните ни клиенти могат да получат отлично обслужване и най-доброто персонално решение за тяхното утре. 
Искам да подчертая, че в Русе имаме и специализиран бизнес център за малък и среден бизнес. Пощенска банка, освен фокуса си върху индивидуалните потребители, винаги е била силен и доверен партньор на бизнеса на регионално и национално ниво. Имаме атрактивни продукти за краткосрочните и стратегически нужди на малките и средните предприятия. Стремим се да дадем възможност на инициативните хора да реализират своите планове, защото това води до ръст в икономиката и заетостта. 
Кои са най-търсените банкови продукти от хората? С какво продуктите на Пощенска банка са по-добри за потребителите? 
Както споменах, Пощенска банка е иновативна, ориентирана към отличното потребителско обслужване, предлага много широка гама от продукти за индивидуални и бизнес клиенти и винаги се стреми да добавя стойност за потребителите. 
Ще ви дам няколко конкретни примера. През последните години има засилен интерес към ипотечните кредити за покупка на жилища за живеене или с инвестиционна цел. Това са продукти, за които клиентът се нуждае от доверен експерт и задълбочена консултация. За да улесним процеса по кандидатстване и усвояване на ипотечен кредит, ние в Пощенска банка създадохме над 30 специални Центрове за жилищно кредитиране в страната. Имаме такъв и в Русе. В тези центрове потребителите могат да се консултират безплатно с професионалисти за възможностите за финансиране на имот, да получат най-добрата за тях оферта и по-важното – да преминат по-лесно през целия процес. Този продукт се използва от хората в Русе включително и за покупка на апартаменти в Румъния, защото има такава възможност, а пазарът там е интересен и бележи добър ръст. 
За клиента е важно, че ние винаги сме насреща, за да му окажем пълно съдействие по финансирането на сделката. И именно в консултацията и натрупаната експертиза е нашата добавена стойност към предлаганите ипотечни кредити, които са с много атрактивни и конкурентни условия. Така че очакваме всички потребители, които имат интерес към покупка на жилище в нашия Център за жилищно кредитиране на ул. „Николаевска“, където от първа ръка да научат повече за възможностите. 
Друг продукт, който потребителите търсят много активно, е кредит за обединение на задълженията. Той е особено популярен след високите разходи, които традиционно правим около празниците. С него клиентите могат да намалят съществено месечните си разходи и същевременно да си спестят време и усилия, като плащат само една вноска, към една институция. Затова ние в Пощенска банка им предлагаме от януари промоционални условия по „Потребителски кредит за обединение на задълженията“
Ще дам и още един прагматичен пример. Кредитните карти на Пощенска банка се налагат като все по-предпочитан начин за разплащане при пътуване, тъй като са удобни и дават различни преференции и отстъпки. Те имат атрактивната програма за лоялност – „Моите награди“ (My rewards), с която клиентът печели пари всеки път, когато ползва картата си за плащания в страната и чужбина. Картите ни дават и допълнителна отстъпка за резервации в Booking.com, както и при ползване на услугите на ClaimCompass, компания, която защитава професионално правата на пътниците вместо тях при проблем с полета им. Мога да продължа и с още примери като удобните ни онлайн канали и др. 
Лихвите по кредитите паднаха до нови рекордно ниски нива. Очаквате ли понижението на лихвите да продължи? Какви са най-изгодните нива, при които може да се получи заем? 
Въпросът с лихвите вълнува потребителите най-много и това е логично. В европейски мащаб те могат да бъдат определени като неестествено ниски, което е свързано с комплексни външни фактори и най-вече с политиката на Европейската централна банка (ЕЦБ). В България определено сме достигнали до нива на лихвите, каквито не сме виждали в новата история на страната. Към момента няма сигнали за очаквано повишаване на лихвите, но рано или късно това ще се случи в Европейския съюз, като ефектите от това ще се пренесат и върху България. Ние в Пощенска банка ценим доверието на своите клиенти и сме техен консултант – винаги ги съветваме да преценяват дългосрочно възможностите си за поемане на дълг, включително като калкулират вероятността от промени в лихвените нива, защото те са естествена част от икономическите процеси. 
Колкото до най-изгодните нива за теглене на кредит – те зависят от много различни фактори като кредитна история на клиента, доходи, пакет от услуги, който ще се ползва в банката и др. И тук бих посъветвал потребителите да гледат не само лихвения процент, а цялостната услуга и добавената стойност, която могат да получат от банката си. 
Българите държат милиарди в депозити при почти нулеви лихви. Каква алтернатива с по-висока доходност може да им предложи Вашата банка?
Действително мнозинството от българите традиционно познават и предпочитат депозитите като начин на спестяване, което е знак и за високо доверие в банките. Депозитите са гарантирани до 196 000 лева и рискът при тях е на практика нулев, което е свързаност и с ниската им доходност.  Част от хората, които имат добри доходи и търсят вариант да ги вложат, се ориентират към инвестицията в имоти. 
Разбира се, има и алтернативните форми на инвестиране, които могат да донесат по-висока доходност, но едновременно са свързани с известно ниво на риск и изискват по-висока финансова култура. 
Пощенска банка например предлага успешно взаимни фондове, които по света са позната и достъпна алтернатива за дългосрочно спестяване. За фондовете е характерно, че са много различни и поради това могат да отговорят на индивидуалния инвеститорски профил. Те осигуряват достъп до акции, облигации и други ценни книжа от Европа, САЩ, Япония, глобалните развиващи се пазари и същевременно са напълно хармонизирани с европейското законодателство и са отговор на тенденциите на пазара. При това клиентите могат да участват на международните финансови пазари и с по-малки суми – равностойността на 50 лева в евро или долари. 
Благодарение на партньорството си с Eurobank Private Bank Luxembourg предлагаме ексклузивни възможности и за най-високия сегмент клиенти. 
Ако мога да обобщя, алтернатива на депозитите има за всички, които се интересуват от тях и експертите на Пощенска банка са насреща, за да ги консултират за различните възможности. 
Какво ново могат да очакват клиентите на Пощенска банка тази година?
През 2019 г. освен с обединението с Банка Пиреос сме горди и с това, че получихме много висока оценка за работата си от авторитетни международни и български организации. Сред тях е наградата за осигуряване на отлично клиентско преживяване в банкирането от престижния европейски конкурс The Retail Banking: Europe 2019 Awards. Конкуренцията в конкурса беше много ожесточена, в него се включиха някои от най-големите банки в Европа като Santander, Dankse Bank, Nordea, BBVA, Raiffeisen bank, OTP и др. И фактът, че спечелихме едно от най-важните отличия означава много – не само за нас, но и за целия сектор. 
Друго много високо признание за нас беше отличието за „Най-добра банка в банкирането на дребно в България“, което получихме за втора поредна година от авторитетното лондонско издание World Finance Review. 
Споменавам тези награди, за да подчертая, че работим наистина усилено и в различни посоки, за да предлагаме на клиентите си топ продукти и отлично потребителско изживяване. Амбицирани сме през 2020 г. да бъдем още по-добри в сферата на обслужването и в създаването на уникални продукти, които отговарят на потребителските очаквания. Продължаваме да бъдем иноваторите, които задават тенденции и ще предлагат нови дигитални услуги на пазара. Ще търсим активно и обратната връзка от нашите клиенти, за да отговорим на всички техни очаквания. Наскоро стартирахме проект за проучване на потребителските нагласи и всеки наш клиент ще може да даде със SMS оценка на преживяването си в наш клон. 
Споменахте дигиталните услуги като водещи за финансовия сектор. Какво предлагате на клиентите си в тази посока? 
Действително дигитализацията е водеща тенденция, която диктува развитието на банковия сектор. Това е нормално, защото клиентите търсят постоянен контакт с банката си – удобно, бързо, дистанционно и без изчакване. Отговорът на Пощенска банка на тези потребности е развитието на дигиталните ни канали – мобилно и интернет банкиране, все повече функционалности през сайта ни. 
Една от големите ни иновации в тази посока е първият банков чатбот в България във Facebook Messenger, наречен EVA (Electronic Virtual Assistant). Пуснахме го в края на 2018 г. и той се наложи като предпочитан канал на клиентите за контакт с нас. Интересът към EVA е наистина впечатляващ и дава представа за начина, по който клиентите възприемат иновацията – уникалните потребители, които разговарят с нашия чатбот, са средно по 100 на ден. 
За обединението с Банка Пиреос пуснахме и специално мобилно приложение – EVA Postbank, което отговаряше на всички въпроси на клиентите за процесите и промените. То дава и друга много полезна информация от новости по продукти и услуги, намиране на най-близките офиси и банкомати, насоки за кандидатстване за кредит онлайн, до помощ в случай на изгубена банкова карта или забравен ПИН код. Предстои да разширим възможностите на този канал, за да предоставяме още повече разнообразна и полезна информация. Уникалното на това приложение е, че има „live chat” с експерт от банката, който може да се намеси, ако клиентът има по-специфичен въпрос. 
Работим и по въвеждане на други иновации, с които ще надграждаме каналите за общуване с нашите клиенти. 
Пощенска банка традиционно е и един от големите работодатели. Какви са възможностите за започване на работа и развитие в компанията? 
Нашата банка действително е един от най-добрите работодатели – и на национално ниво, но и за региона. Създали сме отлични условия за обучение и развитие на служителите си, насърчаваме ги да разгърнат потенциала си и им представяме ясен план за кариерно израстване. Реализираме и редица доброволчески инициативи в областта на образованието и екологията, с които допълнително се повишават тяхната ангажираност и удовлетвореност. 
Искам специално да обърна внимание и на стажантската ни програма, която вече е целогодишна. Тя дава възможност на студенти и млади професионалисти да получат практически знания и опит в една от най-големите и модерни банки на пазара, носител в две поредни години на голямата награда „Работодател на годината“ от конкурса на b2b Media. Стажът ни е платен, провежда се с гъвкаво работно време 4 или 8 часа, съобразено с ангажиментите на студентите, а продължителността му е от 1 до 3 месеца. Сред големите предимства на програмата е, че тя започва с интензивно обучение за структурата, продуктите и услугите на банката, както и за подхода към потребителите и качеството на обслужване. След това всеки стажант има ментор, експерт от банката, който го въвежда в спецификите на конкретните позиции и го подкрепя активно в целия процес на придобиване на опит. Успешно приключилите стажантската програма получават сертификат за преминат стаж и могат да бъдат поканени да продължат професионалната си реализация в Пощенска банка. Смятам, че това е отлична възможност за младите хора да започнат своя кариерен път в утвърдена и иновативна компания и ще ги очакваме на стаж при нас.