БФС въведe от 1 януари 2020 година нова наредба за клубно лицензиране. Казано с прости думи, клуб, който не покрие критериите, може и да не получи лиценз, което пък означава, че отборът му няма как да играе в съответното първенство.
Първата мярка е финансова - клубовете трябва да докажат, че балансът им приходи-разходи е нула. Допуска се „приемливо отклонение с максималния натрупан възможен дефицит от 3 милиона лева“. Става дума за отбори от Ефбет Лига. 
Отговаря ли Дунав“ на тази норма? Да речем, че да, тъй като клубните дългове няма как да са в милионно изражение. Ако въобще има такива, нищо че положението с финансите е много лошо.  
Русенският клуб няма да има проблеми и с мярката за минимум 1500 седящи места.
На стадион обаче с капацитет от 15 000 зрители се изискват 1050 скамейки под покрив. Препоръката иначе е да са 5000.
Тук „Дунав“ удря греда, защото седалките под единствената козирка са не повече от 300. Прибавяме и около 60-70 места в новата ВИП-зона.
И веднага се сещаме за обещанията на бившия зам.-кмет Димитър Наков, който казва през октомври 2017 година: „Имаме визия догодина да завършим 6 покрити сектора“.
Визията не видя бял свят. 
Другото задължение е домакините да осигурят на стадиона 1 тоалетна и един писоар за 50 мъже и 1 тоалетна със седалка за 20 жени. Т.е. на 15 000 зрители /14 500 мъже и 500 жени/ обезателно трябва да има 290 тоалетни и 290 писоара за мъже, 25 тоалетни със седалки за жени.
В БФС обаче си давали сметка, че този критерий не може да бъде изпълнен на доста стадиони, затова отваря скоба с „отстъпка“ - 1 тоалетна за 125 зрители, мъже, 1 тоалетна за 50 зрители, жени.
Не искаме да се сещаме за мизерния нужник на Градския в Русе с няколко клетки. Но да речем, че при по-висока зрителска посещаемост ще бъдат докарани химически тоалетни.
Ще отговори ли „Дунав“ на всички тези изисквания?
В случая можем само да се надяваме, че БФС отново ще си затвори очите и че наредбата ще бъде отложена в сила за следващия сезон. Защото ако всички пропоръки бъдат спазени и се играе по правилата, първенството на Ефбет Лига напролет трябва да почне с неповече от два-три отбора.