Облечени с жълти жилетки служители на ресторанти, кафенета, заведения за хранене, хотели и др. ще ни посрещат в следващите седмици. По този начин Съюзът на хотелиерите и ресторантьорите в Русе (СХРР) се включва в националните символични протестни действия на бранша срещу репресивни според тях наредби на държавата.
„В съюза ни членуват 114 фирми с 230 заведения и 35 ресторанта. Всички ще подкрепят протеста“, заяви за „Утро“ председателят на СХРР Красимир Иванчев. 
Основните искания на бранша са за намаляване на ДДС за основните храни, за ресторантите и хотелите на 5%, категоризация на топлите точки и автоматите за кафе и преразглеждане на Наредба 18, в която имало „много подводни камъни“. В момента нормативният акт задължава собствениците на обекти да добавят специален модул в софтуерите си, който дава достъп на проверяващите до личните данни на всички от персонала, до рецептурните книжа, които често са фирмена тайна.
Хотелиери и ресторантьори настояват и за премахване на принудителното запечатване на обекти като крайна мярка от данъчните - нещо, заради което затвориха временно врати вече десетки русенски ресторанти, кафенета и др. Браншът предлага тя да се замени с персонална отговорност на служители, а не на собственици за неиздаване на касови бележки.
Представителите на асоциацията настояват държавата да въведе задължителна регистрация по ДДС на всички обекти в храненето и туризма като мярка за борба срещу сивия сектор. 
Исканията ще бъдат внесени до седмица до ресорните министерства и парламента, а ако няма чуваемост, ще се премине към ефективни стачни действия.