Родилното отделение на Университетска болница „Медика Русе“ държи рекорда за най-голямото бебе в страната през 2019 година, стартирало в живота със завидните 5370 грама тегло. То е едно от 277-те новородени в здравното заведение през миналата година, сред коита има девет двойки близнаци. Момченцата имат лек превес над момиченцата - 145 срещу 132, а статистиката сочи, че броят на ражданията в здравното заведение се е повишил с 40%. Най-възрастната майка е на 46 години, а най-младата на 14. Процентът на ражданията по нормален път е по-голям от ражданията чрез секцио. Данните бяха изнесени на вчерашното тържество за Бабинден от началника на отделението по акушерство и гинекология в болницата д-р Александър Рудницки, на когото старшата акушерка Шефие Сабриева поля да си измие ръцете, а целият екип си пожела повече бебета през тази година.
Тържеството в Университетска болница „Канев“, където за миналата година са родени 1184 бебета, разчупи познатия от години сценарий. Там ръцете на началника на отделението по акушерство и гинекология д-р Светла Христова и на акушерката с най-голям стаж в АГ комплекса Красимира Кръстева бяха измити от младата майка Гергана, чийто бебе на 46 дни също присъстваше на тържеството в прегръдката на баща си.
Искам да честитя празника Бабинден на целия екип в комплекса, защото родих тук дълго чаканото си бебе и съм доволна от грижите, които тези хора положиха за мен. Да сте живи и здрави и все така всеотдайно да се грижите за най-малките си пациенти и техните майки, обърна се към медиците Гергана.
2020 година е обявена за година на медицинската сестра и акушерката от Световната здравна организация и това не е напразно, каза изпълнителният директор на болница „Канев“ Иван Иванов, който сам е изпитал преди години първите магически трепети на бащинството благодарение на специалистите от АГ комплекса.
Като ръководител на това болнично заведение ще направя всичко възможно да подаряваме тази магия на хората около нас, обеща Иванов.
В двете болници пожелания отправиха ректорът на Русенския университет проф.Христо Белоев, председателят на ОбС Иво Пазарджиев и зам.областният управител Свилен Иванов. От името на кмета Пенчо Милков, който беше възпрепятстван, цветя поднесе служител на общината.