„В момента гражданското общество е особено чувствително към престъпленията, свързани с наркотици особено заради факта, че все по-голямо е проникването им сред младите хора, а и заради невъзможността на органите да се справят с този проблем. Залавянето на последната брънка от веригата, какъвто е настоящият случай, а и масовата практика, не е решение на проблема, тъй като последните звена от мрежата бързо се заменят от нови“. Това заяви в съдебна зала адвокатът на един от сочените от прокуратурата за известни дилъри, които системно търгували с дрога.
25-годишният Стефан Ч. и 27-годишната Теодора И. са заловени при акция на Първо районно на 17 януари в блок на ул.“Николаевска“ с 16 грама марихуана и кристали, като данни показвали, че успели да продадат материал на двама клиенти. Самият Стефан, който живеел в апартамента, предал доброволно дрогата и обяснил, че е за негова лична употреба. Младежът има две присъди зад гърба си - за кражба и шофиране под въздействието на наркотици. Последно бил наказан на 10 януари - седмица преди поредното му погазване на закона. Адвокатът му обаче обърна внимание, че от 7 години клиентът му работи като аниматор в родните черноморски курорти, а неговият шеф бил готов да дойде в съдебна зала, за да го защити и да потвърди суперлативите по негов адрес, но не можал да се организира толкова бързо. Именно заради сезонната работа и липсата на ангажимент през зимата Стефан се увлякъл в негативна посока и се поддал на провокациите на негови познати, оправда поведението му неговият защитник.
Съучастничката му също имала съдебно досие - през май 2019 година била осъдена условно за притежание на наркотици за 900 лева. А по време на течащия й изпитателен срок нямало данни да е започнала да изкарва честно пари. Тя всъщност се води на адрес в Разград.
Прокуратурата настоя и двамата обвинени в наркотърговия да бъдат вкарани за постоянно в ареста. Адвокатът на Теодора обаче представи друг прочит на събраните факти и посочи, че тя е невинна, не е участвала в продажбата на дрога, а доказателство бил фактът, че Стефан признал, че откритите наркотици са негови и са се намирали в неговия дом. Отделно родителите й били с влошено здраве, като особено тежко било състоянието на баща й, когото тя придружавала при провеждане на лечението му.
В крайна сметка съдът прецени, че мястото и на двамата е в ареста, като изтъкна, че са известни в средите като наркоразпространители, а Стефан дори въвличал и други хора в престъпната мрежа. А това каква роля имат в нарковеригите, се отчитало като тежест при определяне на бъдещите им присъди. Затова реши, че трябва да бъдат задържани за постоянно, но мерките им могат да се обжалват.