4000 лева обезщетение плюс лихвата за 157-те дена, в които е бил лишен от електрозахранване, заслужава да получи клиент на „Енерго-Про“, след като дружеството първо му начислило колосална сметка, която впоследствие със съдебно решение била обявена за недължима, но междувременно токът му бил спрян заради непогасеното задължение. Това реши на първа инстанция районният съд, но казусът може да се обжалва.
Историята започнала през февруари 2018 година, когато човекът получил смразяващото, че дължи 3160 лева на Енергото. С това стартирала серия кореспондеции между страните, в които мъжът заявил, че възразява върху начисленията и ако му бъде спрян токът, ще съди дружеството за причинени вреди. Това не предотвратило крайната мярка и започнало подаването на жалби пред различни институции. В крайна сметка станало ясно, че клиентът не дължи исканата от енергийната компания сума, но въпреки това повече от 5 месеца живял като в доелектрическата епоха.
Заради това съдът прецени, че човекът заслужава 750 лева за всеки месец претърпени неудобства и невъзможност да живее в нормални условия.
Това не е единственото подобно дело срещу „Енерго-Про“. Причината за исковете срещу фирмата се корени в предложените на потребителите й общи условия, които бяха отменени от Върховния административен съд.