Най-сетне от Пътната агенция направиха стъпка към дългоочаквания основен ремонт на рухналата преди близо три години пешеходна част на моста в Басарбово. В момента се изработва техническо задание за пътя от Русе (Дъговия мост) към Иваново (до разклона за Табачка), който минава през селото. Той е с дължина 23 км, като в проекта е включен и мостът. Съоръжението свързва двете части на Басарбово и е част от обходния път от Русе за Бяла, но от вече близо три години заради опасния мост движението по третокласния път между Русе и Басарбово се извършва в едната лента. 
Мостът пострада през февруари 2017, като последва спешен ремонт, за да не бъде разделено селото на две, а последната работа по него беше през лятото на 2018. Тогава беше направено укрепване на конструкцията на десния тротоар. 
За укрепването на целия мост нямаше яснота до есента на миналата година, когато геодезисти и техници са направили замервания и други необходими проучвания. В резултат въз основа на технологичния проект ще се направи и инвестиционен проект. Техническата част е в ход, но самата процедура отнема около три месеца, като дотогава участъкът продължава да е сигнализиран и има ограничение до 20 км/ч. Според последната информация от Пътната агенция това ще продължи до началото на април. 
Оказа се обаче, че в техническото задание няма да бъдат включени тротоарите. В населени места и урбанизирани територии не се включват тротоарите, макар че те са сервитут. В тази връзка кметът на Басарбово ще търси съдействие от кмета на общината Пенчо Милков и от народните представители. 
Мостът в Басарбово е строен през 20-те години на миналия век и не му е правен основен ремонт, а пешеходните пътеки са монтирани през 1983 година. Докато се стигне до дългоочакваните същински ремонтни дейности обаче, е необходимо да минат редица процедури по изготвяне и одобрение на проектната документация, избор на изпълнител и други.