Напрежение цари сред пожарникарите заради промени в работното време. От 7 януари огнеборците трябва да ползват компенсации, вместо да трупат извънредни часове, което води до проблеми с екипите. Хора от различни смени ще трябва да работят заедно и тепърва да се синхронизират при възникване на инцидент. Огнеборците не са съгласни с промените и се готвят за протест.
Иван Димитров е командир на екип във Втора пожарна служба в Русе и синдикален лидер на над 100 пожарникари. Той не приема нововъведението, защото смяната му остава с четирима вместо със седем души.
„Четири човека за нашата служба това са хората, които ще отговарят за половин град. Заради едни жълти стотинки. Смените се разбутват и няма екипност в нашата работа, което на практика ще доведе наистина до рискуване на животи. Има случаи, когато е по-сериозен пожарът, всеки си знае какво прави, има случаи, когато даже не си и говорим. Всеки си действа и си върши работата“, казва огнеборецът.
Преди време е имало отново опит да се въведе тази промяна, но е била отменена заради появилите се проблеми. Самият Иван Димитров е пострадал при инцидент, свързан с отсъстващи колеги.
„Отиваме на произшествието трима човека, има хора в компенсация, няма как да отидем повече. Има една стълба, която е тризвенна разтегателна и се смъква от близо 4 метра. Тази стълба тежи много. В никакъв случай, ако тези хора не бяха в компенсация, аз нямаше да се кача сам отгоре. Хлъзгавичко беше и когато подавам от задния край, се подхлъзнах и кракът ми влезе между кабината и каросерията. И стълбата откъсна пръста ми“, разказва Иван Димитров.
Промените предизвикаха недоволство сред огнеборците в цялата страна. Те заплашват с протест, което накара вътрешният министър Младен Маринов да поеме ангажимент за отмяна на спорните текстове в наредбата. Синдикатът на пожарникарите запазва протестна готовност, докато не се предприемат реални действия от страна на МВР.