Любопитен филм ще бъде показан в Русе на 28 януари. Документалната лента „Дворците на народа“ е единствен по рода си и представя пет емблематични сгради от социалистическите времена в различни европейски страни. Прожекцията ще започне в 19:00 ч в Доходното, в камерна зала „Слави Шкаров“, а билети се продават на касата на театъра. Режисьори на филма са Борис Мисирков и Георги Богданов.
„Дворците на народа“ показва Московския държавен университет, Двореца на федерацията в Белград, Двореца на републиката в Берлин, Народния дворец на културата в София, Двореца на народа в Букурещ. Уникални архитектурни творения, направени с много кураж и сериозна доза лудост, за да напомнят за великата власт и светлото бъдеще на народа.
Всяка една от тези сгради е замислена и осъществена така, че да бъде уникална по нещо - най-високата, най-голямата, да има най-големия часовник на света или най-напредналите технологии за времето си. Тези сгради-мастодонти са най-грандиозните строежи на времената, в които „общото благо“ е водеща държавна идеология.
Днес, след края на социализма, авторите на филма се отправят на пътешествие из кулоарите на някогашните „дворци“, за да потърсят скритите им тайни. Архитектурните чудеса на епохата са видени през очите на хората, свързани с тях - създатели и строители, бивши и настоящи директори, служители и обитатели. Авторите не са съдници, а наблюдатели, любопитни да разберат как тече животът в пространствата на тези машини на времето, как те успяват да оцеляват в наши дни, се казва в анотацията за „Дворците на народа“.