Съмнения за конспирация се породиха у русенци заради неработещото светлинно табло пред общината, на което се визуализират данните от станцията за качеството на въздух. Информацията, че цели 11 дни от началото на годината въздухът е бил с превишени показатели на фини прахови частици, допълнително нагнети подозренията, че това се прави умишлено, за да се укрият данни.
Оказа се обаче, че конспирация няма, а причината за неработещото табло е съвсем банална. Дисплеят се изключва всяка сутрин едновременно с изгасване на художествената светеща коледна украса в центъра, което става автоматично в зададен час. При превключването таблото с чувствителна електроника „увисва“ и за да заработи отново и да показва данните, е необходимо ръчно да бъде рестартирано. Това става с бутон, който обаче се намира в информационния център на общината. А тъй като там има работно време, през почивните дни и рано сутрин, докато служителите отидат на работа, липсва визуализация на данните.
От РИОСВ-Русе обясниха, че неработещото табло съвсем не означава, че системата не функционира. Данните от измервателната станция се подават редовно към сайта на екоинспекцията и към МОСВ. При проверка онлайн те се виждат от всеки потребител. Таблото за мониторинг е свързано с потока от данни и просто ги показва за удобство на гражданите.
Така загадката защо периодично таблото не работи, е решена, а проблемът може да бъде отстранен, като се прехвърли захранването на светлинния дисплей на друга фаза.