Производителността на българската икономика остава ниска при засилващи се проблеми на пазара на труда. Бизнес средата продължава да е изпълнена със спънки, голямо препятствие пред икономическия растеж е състоянието на инфраструктурата, а качеството на въздуха остава проблем. Легалният бизнес продължава да се конкурира с този в сивия сектор.
Това са част от изводите на Европейската банка за възстановяване и развитие, оповестени заедно с новата й петгодишна стратегия за България до 2025 г. В нея акценти са инфраструктурата, финансовият сектор и конкурентоспособността. До момента институцията е инвестирала в българската икономика 4 млрд. евро.
В анализа за изминалите години банката посочва, че бизнес средата остава проблематична в някои сфери. Цитира се докладът на Световната банка за правене на бизнес - Doing Business 2020, според който България заема 61 място от 190 икономики, като спада с 20 места в сравнение с 2014 г. Като конкретни проблеми ЕБВР сочи, че процедурите по свързване с електропреносната мрежа, започване на бизнес и плащане на данъци остават затруднени.
Слабите институции влошават представянето на страната в глобалния доклад за конкурентоспособността, където България е поставена на 49 място от 141 икономики, се посочва в анализа. България се представя много добре с макроикономическите си показатели, но слабо в способността си да създава иновации и в качеството на институциите.
Проблем остава сивият сектор. В проучване на банката 60% от фирмите посочват, че се налага да се конкурират с нелегални бизнеси.