Две русенски училища искат да включат паралелки с преподаване на румънски език, от който бизнесът има нужда, каза вчера на пресконференция кметът Пенчо Милков. Той съобщи това по повод срещата си с председателя на Тараклийския район в Молдова Иван Паслар, с когото вчера e oбсъдил възможостта етнически българи, завършили Тараклийския университет със специалност български и румънски, да преподават в Русе. 
Това е една от възможностите да развием по-широко сътрудничество с потомците на българските преселници в Тараклийския район, които трябва още повече да опознаем, каза Милков. Ние виждаме възможната реализация на тези кадри в Русе, като общината е готова да им предостави жилища и други удобства, уточни той.
Гостуването на Паслар е по повод предстоящото окончателно преминаване на университетa в Тараклия във филиал на Русенския университет. В момента там се обучават около 200 студенти, от тази година ще можем да приемаме по около 140 годишно, каза ректорът на РУ проф.Христо Белоев. Той посочи, че университетът има готовност да открие нови специалности, необходими за Тараклийския регион: агроинженерство, транспорт, компютърни науки и бизнес мениджмънт. 
Искаме нашите младежи да се обучават в Тараклия и да не се налага да си търсят препитанието в чужбина, каза Иван Паслар. Той благодари за сърдечния и ползотворен прием, който е срещнал на срещата си с кмета Милков и с областния управител Галин Григоров, с които е обсъдил бъдещи съвместни дейности. Паслар е поканил домакините си на 10 ноември да бъдат сред гостите за тържествата по случай 190-ата годишнина на Тараклийски район, основан от преселили се там българи, избягали от турските зверства в Сливенско, Софийско, Добричко. При нас има две свободни икономически зони, с които можем да съдействаме за разгръщане на бизнес отношения с България, а също и за развитие на културните, спортните и обществените връзки, каза Паслар.