Предложения за изгодни сделки на тонове маслодаен слънчоглед успели да заблудят бизнесмени, а печеливша от работещата схема се оказала група със стаж в престъпните среди от Силистренско. Един от сочените за участници в нея е 33-годишният Петър И. от Нова Черна, който вчера поиска по-лека мярка, тъй като прекалено дълго е поставен под строгия домашен арест. 26-те тома доказателства по делото срещу него и спряганите за негови съучастници обаче се оказаха пречка делото да стартира, тъй като адвокатът му поиска време да се запознае с тях, понеже самият Петър решил да обжалва мярката си, без да се съгласува със защитата си.
Според прокуратурата групичката от мними търговци се свързвала с кандидат-купувачи, като обяснявала, че е представител на земеделски производители и предлагала апетитни сделки. За целта трябвало да бъдат преведени авансово 95% от сумите по сметката им. След време подмамените се свързвали с реалните производители и разбирали, че са измамени.
Номерът им минал няколко пъти, като данни показват, че измамите са на стойност 650 000 лева. При пореден трансфер на сума в банка обаче служителка засякла, че плащането е уж към голям търговец, но е посочена сметка на физическо лице и така пресякла схемата.
Самият Петър вече има ефективна присъда по друго дело за измама - 4 години затвор, които обжалва. През декември той бе осъден за участие в опит да източи 213 000 лева депозит от бизнесмен.